Primul traseu educativ din ţară a fost inaugurat în pădurea din Băile Felix de către Direcţia Silvică Bihor. Traseul a fost marcat cu zece staţii cu coduri QR pe o lungime de trei kilometri, fiind accesibil copiilor, dar şi persoanelor în vârstă. Zona de pădure din Băile Felix are o suprafaţă de 132 hectare, având mai multe specii de arbori , stejar, cer, carpen, fag, cireş, pin, jugastru. Zona este brăzdată de multe linii parcelare care asigură un acces facil în pădure. Pădurea este gospodărită prin aplicarea tratamentelor de conservare, din cuprinsul ei fiind scoşi doar arborii la care declinul fiziologic este puternic.

Directorul Direcţiei Silvice Bihor: „A fost o idee de-a mea, de a face pădurea să vorbească”

„Din câte ştim noi, este cu siguranţă singurul traseu educativ din ţară marcat cu coduri QR în pădure. A fost o idee de-a mea, de a face pădurea să vorbească, să zic aşa, şi într-un mod inedit. L-am inaugurat vineri mai ales cu gândul la copii, cărora ne adresăm cu prioritate şi având în vedere şi apetitul tinerilor pentru utilizarea device-urilor mobile. Traseul este configurat pe locul liniilor parcelare care brăzdează trupul de pădure din Băile Felix, loc apreciat de plimbare. Este o pădure foarte accesibilă, cu grad redus de dificultate. Vă împărtăşesc faptul că eu sunt foarte încântat de staţia 9 unde, după scanare, pe lângă descrierea speciilor faunistice ce pot fi întâlnite în pădure, se pot asculta şi înregistrări audio cu diferite triluri ale păsărilor”, a declarat luni, directorul Direcţiei Silvice Bihor, inginer Teodor Suciu.

Cele zece staţii amplasate pe traseu oferă informaţii diferenţiate, în trei limbi, română, maghiară şi engleză. Prima staţie, situată chiar lângă cantonul silvic, informează despre economia forestieră. Prin accesarea codului QR,  persoana interesată poate afla informaţii despre Romsilva, care este administrator al fondului forestier şi despre preocupările cotidiene în gospodărirea pădurilor. Staţiile următoare, 3, 4, 5 oferă  informaţii despre arbori (despre cer, gorun, carpen, alun, în staţia 3), iar în celelalte staţii se pot afla date despre animale şi păsări, dar şi despre speciile însoţitoare din pădure.

Premieră în transportul feroviar din România: trenuri pe hidrogen

Articolul precedentMinistru german, avertisment către populație: Preţurile la energie vor rămâne mari pe termen lung
Articolul următorVirgil Popescu: România nu are probleme în privința aprovizionării cu gaze naturale