Tren pe hidrogen
Tren pe hidrogen. Sursa foto: economica.net

În România vor circula primele 12 trenuri pe hidrogen, proiectul fiind aprobat de Consiliul Tehnico – Economic al Ministerului Transporturilor, a anunțat secretarul de stat Irinel Scrioșteanu. Trenurile vor circula la intervale de 30 de minute între Gara de Nord și Aeroportul Otopeni și din oră în oră între București – Pitești și București – Târgoviște.

„În ședința Comitetului Tehnico – Economic al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii din 29 aprilie, am avizat indicatorii de investiție pentru achiziția primelor trenuri nepoluante pe hidrogen, din România. Proiectul pilot, implementat prin Autoritatea pentru Reformă Feroviară, vizează achiziția a 12 automotoare de 160 de locuri, precum și servicii de întreținere și reparații a vehiculelor și alimentare cu hidrogen, pe termen lung”, a transmis Scrioșteanu.

Trenurile vor permite îmbarcarea cu bicicleta și accesul facil pentru persoanele cu dizabilități.

Costurile totale estimative ale proiectului sunt de 973 milioane de euro (fără TVA)

Finanțarea proiectului de investiții va fi făcută din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Național de Redresare și Reziliență PNRR și de la bugetul de stat, de la bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.

Prin înlocuirea tracțiunii diesel cu cea electrică bazată pe pile de combustie cu hidrogen se reduce poluarea din transporturi cu un echivalent a peste 600.000 euro pe an.

Proiectul pilot va deservi prin servicii cu frecvență ridicată rutele din nordul municipiului București și județul Ilfov, în conexiune cu județele învecinate Argeș, Dâmbovița și Giurgiu. Datorită fiabilității noilor vehicule trenurile vor ajunge și până în județele Olt și Dolj. Noile trenuri pe hidrogen vor circula la un interval de 30 de minute între Gara de Nord și Aeroportul Otopeni, între Gara de Nord – Chitila – Săbăreni și Titu, respectiv la un interval de o oră între București – Găești – Pitești, între București și Târgoviște. De asemenea, vor circula zilnic patru trenuri pe zi pe ruta București – Slatina – Craiova prin Pitești.

Premieră în Brașov: sunt spălate străzile și trotuarele

Articolul precedentO fetiță din Ucraina cântă la flaut pe străzi, pentru a strânge bani pentru armată
Articolul următorPutin ar urma să fie operat de cancer