Sursa foto: Rador.ro

Primăria Municipiului București se alătură campaniei „O călătorie împlinită prin viață”, susținută de Asociația Help Autism, cu ocazia Zilei Internaționale a Conștientizării Autismului.

Cu acest prilej, sâmbătă, 2 aprilie, de la ora 20.00, Arcul de Trimuf va fi iluminat în albastru ca semn de solidaritate față de persoanele care suferă de autism. La nivel național există 40 de mii de persoane diagnosticate cu autism.

Campania „O călătorie împlinită prin viață” se desfășoară în același timp cu cea europeană, precizând că e importantă o abordare unitară în vederea gestionării afecțiunii.

La nivelul Europei sunt 7 milioane de persoane care suferă de autism

Organizatorii campaniei au anunțat că persoanele care doresc să se implice pot distribui fotografiile și mesajele pe rețelele sociale, folosind hashtag-urile #ZiuaAutismului2022 #AutismDay2022 #oCalatorieImplinitaPrinViata.

Guvernul se alătură campaniei, prin iluminarea Palatului Victoria în albastru, sâmbătă seară.

O persoană care are autism nu este bolnavă, aceasta fiind o tulburare care se manifestă printr-o funcționare a creierului diferită decât ceea ce este considerat a fi normal. Mai exact, această tulburare nu se poate dobândi, persoanele se nasc în felul acesta.

De asemenea, cei care au autism nu se pot vindeca, dar cu toate acestea pot avea o viață normală, semnele tulburărilor de spectru autism fiind detectate încă de la primii ani de viață.

O persoană care are autism are probleme în comunicarea și interacțiunea cu alte persoane, în diferite contexte, iar comportamentul lor este restricționat și repetitiv.  Copiii cu autism au un set specific de puncte forte, iar modul în care învață, gândesc și rezolva diferite probleme diferă.

Potrivit cercetărilor medicale, autismul se dezvoltă dintr-o combinație de influențe genetice și negenetice, legate de mediu.

Cele mai comune manifestări ale unui copil cu autism

Un copil care a fost diagnosticat cu autism are probleme legate de abilitățile sociale, nu este interesat de jucăriile unui copil, aceste refuzând să relaționeze. Mai mult, se simte bine singur și respinge contactul fizic, evitând și contactul vizual.

Când este supărat sau se lovește refuză să caute consolare deoarece nu înțelege emoțiile. Aproape 40% dintre copiii cu autism nu vorbesc, iar 30%  dezvoltă anumite abilități, dar pe timpul copilăriei le pierd. Astfel, vorbirea este întârziată, repetă aceeași frază, abilităților lor lingvistice fiind limitate.

Totodată, are comportamente repetitive și fixații pe anumite activități sau obiecte, schimbările din rutină tulburându-i. Unii dintre ei sunt agresivi cu sine și cu ceilați când nu le convine un lucru.

Potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (www.cdc.gov), la nivel internațional s-a ajuns ca 1 din 68 de copii să sufere de autism.

Terapie ABA, vizite la dentist, sprijin financiar. De ce au nevoie părinții copiilor cu autism

Articolul precedentVapoarele amplasate la intrările în Constanța vor dispărea
Articolul următorFlorin Cîțu: „Aș fi vrut să îmi prezint demisia în fața colegilor. Am demisionat”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.