Sursa foto: Stirile ProTV

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a semnat un decret în vederea creșterii efectivului armatei ucrainene cu 100.000 de soldați în următorii trei ani. În prezent, armata ucraineană are 250.000 de soldați.

De asemenea, Zelenski a anunțat că acționează „în mod activ” în vederea organizării unui summit, în formatul Normandia, pentru soluționarea conflictului din estul țării.

Președintele ucrainean a declarat în Parlament, marți, că salută susținerea diplomatică și militară venită din partea mai multor state occidentale. Statele Unite, Marea Britanie, Cehia, Polonia și țările baltice au trimis armament Kievului.

Rusia a acuzat Statele Unite că „stârnesc isterie” în legătură cu Ucraina

„Susţinerea diplomatică a Ucrainei este cea mai importantă şi mai necondiţionată din 2014 şi continuă. Asistenţa militară şi tehnică a Ucrainei este cea mai importantă, cea mai preţioasă şi continuă să sosească”, a declarat Volodimir Zelenski, potrivit Digi24.

Marți, 1 februarie, premierul britanic Boris Johnson și premierul polonez Mateusz Marowiecki vor efectua o vizită la Kiev. De asemenea, premierul olandez și președintele turc au anunțat că vor efectua o vizită în capitala Ucrainei în această săptămână.

Totodată, săptămâna viitoare sunt așteptați cinci miniștri de Externe din state membre UE. „O asemenea intensitate a vizitelor este un factor important de stabilizare a situaţiei”, a precizat Volodimir Zelenski, potrivit sursei citate.

Reamintim că la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU, ce a avut loc pe 31 ianuarie, Statele Unite au acuzat Rusia că încearcă să prezinte Ucraina și țările occidentale ca fiind agresori.

La rândul său, Rusia a precizat că SUA „stârnesc isterie” în legătură cu situația de la granițele Ucrainei, precizând că oficialii americani  vreau să transforme în eroi „popoarele care au luptat de partea lui Hilter.”

SUA au primit un răspuns scris din partea Rusiei la propria scrisoare privind criza ucraineană, a declarat, luni, un responsabil american.

Kremlinul a solicitat „garanții” de securitate, în special asigurarea că Ucraina nu va intra în NATO, iar forțele militare din Est vor fi retrase. Statele Unite au respins categoric aceste cereri în scrisori miercurea trecută, dar oficialii americani de la Washington au anunțat că există posiblitatea continuării dialogului cu Moscova.

Danemarca sprijină Ucraina cu echipamente militare

Articolul precedentGhinea, despre insistențele renegocierii PNRR: „Nu au bani la buget ca să crească pensiile, pentru că au promis într-un mod nesimțit și deșănțat”
Articolul următorRaluca Turcan: “Renegocierea PNRR e o perdea de fum”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.