(Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro)
(Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro)

Raluca Turcan a criticat cererea unor lideri PSD care consideră că ar fi nevoie de o renegociere a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Social-democraţii au în vedere renegocierea, cu scopul creşterii ponderii pensiilor în Produsul Intern Brut (PIB).

Fostul ministru al Muncii în Guvernul Cîțu, a calificat decizia drept “o perdea de fum, o justificare pentru unii în fața electoratului lor pe care ani la rând l-au amăgit cu promisiuni cinice”.

Raluca Turcan: “Sistemul de pensii e nesustenabil din cauza depopulării accelerate”

Turcan a ţinut să adauge că invocarea renegocierii PNRR ascunde problemele reale, cum ar fi riscul de nesustenabilitate pe termen mediu a sistemului de pensii din cauza unui cumul de factori, inclusiv depopularea accelerată pe fondul plecării din țară a unui număr mare de tineri.

România are nevoie de reforme pentru a consolida sistemul de pensii și atât acestui guvern, cât și tuturor guvernelor viitoare, le revine datoria de a implementa aceste reforme”, a explicat fostul ministru.

De asemenea, Turcan a precizat că România a alocat constant în ultimii ani, inclusiv în perioada mandatelor PSD de la Muncă în jur de 8% din PIB, arată G4 Media.

Faptul că acum unii spun că nu pot crește pensiile pentru că în PNRR este un plafon de 9,4% din PIB pentru pensii este un joc politic nedemn făcut pe seama pensionarilor. Ca să înțelegem, faptul că nivelul cheltuielilor cu pensiile este de maxim 9,4% din PIB nu înseamnă că pensiile nu vor crește, ci că vor crește în funcție de creșterea PIB. Iar după cum se vede, chiar PSD, în timp, a alocat mai puțini bani decât atât acest nivel mult invocat”, conclude Raluca Turcan.

Cîţu, după ce ministrul Muncii a cerut renegocierea plafonului pentru pensii: “Înseamnă să o luăm de la zero”

În cursul săptămânii trecute, Florin Cîţu a ţinut, la rândul său, să îi contrazică pe social-democraţi, precizând că nu vor exista negocieri în ceea ce priveşte Planul Național de Redresare și Reziliență.

Declaraţiile veneau tot în contextul în care cei de la PSD spuneau că ar dori o renegociere a PNRR, în special pe tema pensiilor.

Articolul precedentUcraina își va suplimenta armata din cauza activității militare a Rusiei
Articolul următorSunt ciorile din Suedia mai inteligente decât ciorile din Cișmigiu?
Jurnalist full-time / Pesimist part-time