Foto: Antena 3
Foto: Antena 3

Premierul danez, Mette Frederisken, a anunțat că Danemarca este pregătită să trimită echipamente militare Ucrainei pentru a sprijini țara într-un posibil conflict cu Rusia. Cu toate acestea, Frederksen a anunțat că nu va mobiliza soldați danezi în Ucraina, pentru moment, afirmând că nu s-a discutat despre acest lucru.

Totodată, Danemarca s-a angajat să ofere Ucrainei un ajutor anual de 80 de milioane de dolari, iar la acest plan se adaugă un „program de sprijin” de 22 de milioane de euro anunțat la jumătatea lunii ianuarie de premierul danez, potrivit Digi24.

NATO pregătește noi sancţiuni împotriva Moscovei

De asemenea, Polonia a anunțat că ar putea aproviziona Kievul cu „armament de apărare”, în contextul în care Rusia și-a sporit prezența militară în Belarus.

Ministrul polonez de Externe Zbigniew Rau a precizat că este conștient de exercițiile militare ale trupelor ruse și belaruse din februarie. „Observăm chiar nişte tendinţe care ar putea indica faptul că ne vom confrunta cu o prezenţă militară sporită în Belarus pe viitor”, a afirmat ministrul polonez în urmă cu câteva zile.

Totodată, Statele Unite s-au oferit să consolideze capacitatea defensivă a trupelor ucrainene prin trimiterea de elicoptere și blindate ușoare. Norvegia a trimis rachete antiaeriene NASAMS, iar Cehia tunuri auto-propulsate DANA.

Și guvernul britanic a trimis specialiști care să instruiască militarii ucraineni și peste 2.000 de rachete antitanc. Kievul primește ajutor și din partea Estoniei, care a livrat rachete antitanc Javeli, iar Letonia și Lituania rachete antiaeriene Stinger.

În acest timp, Germania a refuzat să livreze arme Ucrainei, dar a anunțat că va cofinanța un spital de campanie în valoare de circa 6 milioane de dolari. Potrivit analiștilor politici, ajutorul oferit de Occident Ucrainei are ca și rol descurajarea unei eventuale agresiuni din partea Moscovei.

Cu toate acestea, ajutorul militar oferit Kievului nu rezolvă lipsa unei apărări antiaeriene și antirachetă adecvate. Mai exact, Ucraina nu are niciun fel de apărare antirachetă care să o ajute să își protejeze infrastructurile militare.

Potrivit unei surse de la Kiev, Moscova a reușit să amplaseze 13 brigăzi de rachete balistice Iskander în apropierea frontierei ucrainene.

Reamintim că marți, 1 februarie, ministrul de Externe rus Serghei Lavrov și secretarul american Antony Blinken urmează să discute la telefon despre situația de la granițele Ucrainei.

Ucraina solicită Moscovei să își retragă trupele

Articolul precedentOperatorii din turism salută relaxarea condițiilor de călătorie
Articolul următorCălin Georgescu, despre Zelea Codreanu. „S-a luptat pentru moralitatea ființei umane”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.