Sursa foto: Adevarul

Alin Burcea, vicepreședintele Agenției Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT) salută măsurile adoptate de CNSU privind relaxarea condițiilor de călătorie, precizând că este un lucru foarte bun pentru țara noastră. Acesta a menționat faptul că măsurile „au ajuns în concordanță cu ceea ce se întâmplă în Europa.”

„Acum măsurile s-au aliniat. Iată că România a decis ca, inclusiv la călătoriile în afara Europei, vaccinaţii să nu mai aibă nevoie de nimic altceva. În acest moment este un real avantaj pentru un vaccinat”, a spus Burcea, potrivit G4media.ro.

Călătorii vaccinaţi pot să plece oriunde

De asemenea, oficialul ANAT a declarat că persoanele imunizate împotriva coronavirusului vor putea călători oriunde, fără a mai fi nevoite să prezinte un test negativ dacă vin din țări din afara Uniunii Europene.

„Cei care sunt nevaccinaţi, care veneau din ţări din afara UE trebuiau să stea în carantină. Din momentul de faţă, dacă îşi fac testul la destinaţie, nu mai stau în carantină. În plus, perioada de carantină la întoarcere, în cazul în care nu sunt îndeplinite condiţiile, va deveni de 5 zile din 10 zile cât era până acum”, a mai spus Alin Burcea.

Reamintim că luni, 31 ianuarie, CNSU a decis instaurarea unei carantine de cinci zile persoanelor care sosesc în România și nu prezintă un certificat digital al UE privind Covid-19 care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală sau un test PCR negativ. Hotărârea urmează să intre în vigoare începând cu data de 1 februarie 2022.

CNSU a adoptat noi măsuri privind carantina

Raed Arafat, șeful DSU, a informat că s-a eliminat terminologia pe culori privind diferenţierea statelor în funcţie de riscul epidemiologic în contextul pandemiei de COVID-19.

„Noi v-am obişnuit ca joi sau vineri să avem lista ţărilor actualizate. De azi, de la această şedinţă a Comitetului nu vom mai reveni cu lista ţărilor. Va fi o regulă generală care se aplică la toţi indiferent din ce vin. Acest lucru a fost stabilit cu colegii de la ministerul Sănătăţii”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat.

Tot din 1 februarie, certificatul digital pentru persoanele care nu au doza a treia urmează să expire, măsura fiind aplicată deocamdată doar pentru călătorii între statele Uniunii Europene, nu și în interiorul țării noastre. Ministerul Sănătății Alexandru Rafila a declarat că o astfel de decizie urmează să fie luată de CNSU, în cazul în care situația epidemiologică o va impune.

Rafila: „O să renunțăm la certificatul internațional când va exista o decizie la nivelul UE”

Articolul precedentMircea Geoană, avertisment cu sancțiuni „foarte severe”, în cazul în care Rusia trece la atac
Articolul următorDanemarca sprijină Ucraina cu echipamente militare
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.