Au ajuns și la Adrian Năstase imaginile cu primarul Sectorului 1 Clotilde Armand, care aparent este cea care umblă printre sacii cu voturi, după alegerile locale, în sala Biroului Electoral de Sector, fostul lider al social democraților comentând aproape la cald situația.
Chiar dacă Clotilde Armand neagă implicarea sau prezența sa la numărarea voturilor, Năstase atrage atenția că filmarea publicată în urmă cu câteva zile este o dovadă clară că USR a fraudat alegerile în detrimentrul candidatului PSD. Și, cum era de așteptat, Adrian Năstase subliniază că ceea ce s-a întâmplat în Sectorul 1 este un atac asupra democrației.
Legat de filmarea din noaptea respectivă, Năstase consideră că astfel de derapaje ar putea fi evitate dacă alegerile ar fi supravegheate mai bine. Și, într-un articol pe blogul său, acesta explică și care sunt soluțiile. Până acolo însă, Adrian Năstase taxează discursul șefului statului vizavi de „valori și principii”, care totuși – lasă să se înțeleagă fostul lider PSD – se uită în altă parte când partenerul de coaliție al PNL, USR, este prins „cu mâinile băgate pe sub fusta democrației”.
„Imaginile cu rezistii care isi bagau mainile in sacii cu buletine de vot de la sectorul 1 este halucinanta. In timp ce Iohannis ne explica periodic cum e cu statul de drept, cu „valorile si principiile”, reprezentantii USR isi bagau mainile pe sub fusta democratiei. Felul in care au incalcat toate regulile de competitie electorala loiala va avea, sper, consecinte juridice.
Si pana la aceste alegeri au existat incercari sau fraude de un tip sau altul. Spre exemplu, modalitatea prin care Cristian Parvulescu a amanat pana dupa al doilea tur de scrutin din 2004 publicarea rezultatului expertizei internationale care confirma corectitudinea softului folosit. Sunt multe alte exemple dar parca niciunul atat de grosolan precum cel de la sectorul 1.
Pe de alta parte, este evident ca in prezent s-a depasit epoca robotului telefonic cu mesaje negative si s-a ajuns la modalitati eficiente de utilizare a inteligentei artificiale, dupa cum s-a vazut la alegerile din SUA sau in desfasurarea referendumului pentru Brexit. Este clar ca, in acest moment, se pregatesc mecanisme mult mai „sofisticate” pentru desfasurarea alegerilor din Romania din 2024 – locale, parlamentare, europarlamentare si prezidentiale. Cu ajutorul unor „consultanti” straini sau a unor factiuni din serviciile de informatii romanesti.
In aceste conditii, cred ca ar fi normal ca mecanismul alegerilor sa fie luat inapoi de la STS – un serviciu de informatii – si trecut, asa cum e firesc, la Autoritatea Electorala Centrala”, explică Adrian Năstase.