Foto: G4 Media
Foto: G4 Media

Metrorex a anunțat că va monta în cele 63 de stații ale metroului din București panouri de semnalistică Braille, pentru persoanele nevăzătoare, investiția ridicându-se la 17,5 milioane de lei.

Contractul a fost semnat luni, 31 ianuarie, fiind atribuit prin licitație deschisă în SEAP în urma depunerii ofertei Somet, cu subcontractant TIAB, a anunțat compania. Pentru stațiile unde există deja benzi speciale din ceramică pentru nevăzători sunt prevăzute completări cu panouri de semnalistică Braille, iar pentru Magistrala 5 vor fi montate panouri de informare.

România are peste 800.000 de persoane cu dizabilități

Aşadar, panourile de semnalistică Braille vor fi montate în toate cele 63 de staţii ale metroului bucureştean: panouri de informare generală exterioare, montate în dreptul fiecărui acces în staţie; panouri de informare generală interioră, montate în vestibule; panouri de informare grupuri sanitare.

Metrorex a manifestat o preocupare constantă pentru oferirea de condiţii pentru deplasarea în siguranţă în interiorul staţiilor de metrou şi pentru creşterea mobilităţii persoanelor cu nevoi speciale”, au precizat reprezentanții companiei, potritiv spotmedia.ro.

Potrivit Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități,  în 2020, țara noastră avea peste 800.000 de persoane cu dizabilități, cu 20.000 mai mult decât în 2019. De asemenea, din 2006 numărul românilor încadrați în diferite grade de handicap a crescut de la an la an.

Conform legii, nevăzătorii au dreptul la un însoțitor pe care statul îl plătește cu 1.348 de lei. În țara noastră există 37.000 de astfel de însoțiori, pe care statul cheltuie în jur de 50 de milioane de lei pe lună, potrivit Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială.

De asemenea, aproape 100 de milioane de lei sunt cheltuiți lunar pentru indemnizațiile persoanelor cu handicap grav, adică 350 de lei pe lună pentru fiecare beneficiar.

Totodată, o treime din persoanele cu dizabilități din România sunt încadrate la handicap grav. În țara noastră sunt aproape 50.000 de nevăzători, iar pentru ei, orașele reprezintă adevărate capcane. România se numără printre cele mai neprietenoase țări din Uniunea Europeană cu persoanele cu dizabilități.

Reamintim că în ianuarie 2022, persoanele cu dizabilități au primit o indemnizație compesantorie, conform OUG 126/2021.

Un tată își lovește cu pumnii copilul cu dizabilităţi, în timp ce mama filmează și râde

Articolul precedentLegea junglei la Constanța! Lider de partid executat silit de cămătari!
Articolul următorMircea Geoană, avertisment cu sancțiuni „foarte severe”, în cazul în care Rusia trece la atac
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.