Parlamentul se reunește pentru citirea moțiunii de cenzură a PSD

Zilele Cabinetului Cîțu sunt numărate. Marți, 5 octombrie, va avea loc dezbaterea și votul moțiunii „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor. Jos Guvernul Cîţu!”

Senatorii şi deputaţii se reunesc astăzi în şedinţă comună, începând cu ora 14,00, pentru prezentarea moţiunii de cenzură iniţiate de 157 de parlamentari PSD, intitulată „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor. Jos Guvernul Cîţu!”. De altfel, aceasta este a doua moțiune inițiată de social democrați împotriva Cabinetului Cîțu, după cea din sesiunea trecută, din iunie, care a fost votată cu 201 voturi „pentru”, din cele 202 exprimate, având nevoie de 234 de voturi pentru a trece.

„Fiecare român este mai sărac cu 560 de euro după măsurile care au distrus puterea de cumpărare. În plină explozie a preţurilor, în condiţiile unei creşteri galopante a inflaţiei, Guvernul nu a găsit altă soluţie decât îngheţarea pensiilor, alocaţiilor şi a salariilor. Statisticile oficiale arată clar că puterea de cumpărare a scăzut cu peste 12%. Cu toate acestea, prin lipsa măsurilor de compensare a pierderilor de venit, Guvernul PNL-USR-PLUS-UDMR a fost mult mai preocupat de lupta pentru putere în interiorul Coaliţiei şi a preferat să condamne la sărăcie peste 7 milioane de români”, se arată în textul moțiunii de cenzură semnată de social democrați.

Descarcă de aici moțiunea de cenzură

Moţiunea celor de la PSD a fost depusă marţi şi este cea de a doua iniţiată în această lună, după ce pe 3 septembrie, USR PLUS și AUR au depus un astfel de demers, dar care a ajuns doar în faza de citire, în ședința plenului reunit din 9 septembrie, o ședință cu scântei, acuzații și scaune trase la propriu de sub conducătorul de ședințe, liderul deputaților liberali, Florin Roman.

Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis marţi ca moţiunea PSD să fie citită joi, de la ora 14,00, în plenul reunit, urmând să fie dezbătută şi votată marţea viitoare, de la ora 12,00.

Pentru moţiunea de cenzură iniţiată de USR PLUS și AUR, Birourile permanente reunite au hotărât să se aştepte motivarea deciziei CCR privind sesizarea depusă de premierul Florin Cîţu referitoare la existenţa unui conflict constituţional între Guvern şi Parlament. Astfel, marţi, Curtea Constituţională a admis, cu unanimitate de voturi, sesizarea premierului privind existenţa unui conflict juridic între Parlament şi Guvern pe tema acestei moţiuni de cenzură, însă susţine că ea poate fi dezbătută şi votată. Rămâne de văzut dacă va reuși să ajungă în această fază. De altfel, atât cei de la USR PLUS, cât și cei de la PSD au anunțat că vor vota moțiunea care ajunge prima la vot, scopul acestora este demiterea Cabinetului Cîțu, cât mai repede.

Potrivit Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, moţiunea de cenzură, care poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, se prezintă Birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă. Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii. Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Live: USR PLUS și AUR își citesc moțiunea de cenzură în plenul Parlamentului

Articolul precedentUSR PLUS poate da premierul, dar nu se pune problema să fie chiar Dacian Cioloș
Articolul următorMâine încep înscrierile pentru Loteria vaccinării. Ce premii sunt în joc