Dizabilitati
Dizabilitati. Sursa foto: pixabay.com

Persoanele cu dizabilităţi nu vor mai trebui să meargă la comisiile de specialitate pentru reevaluarea dosarelor, acestea putând fi transmise prin intermediul unei platforme digitale care va fi dată în funcţiune la începutul anului viitor. În acest scop vor fi accesate fonduri prin intermediul PNRR, a declarat ministrul Marius Budăi. Tot ce va presupune reevaluare, tot ce va însemna evaluare chiar pentru încadrare, documentele se vor depune online.

Marius Budăi: Toate persoanele cu dizabilităţi din România vor avea o platformă online unde vor depune documentele.

Potrivit ministrului Muncii, va fi creată o platformă online, care va fi interconectată inclusiv cu organizaţiile neguvernamentale ce se ocupă de persoanele cu dizabilităţi, cu Ministerul Muncii, cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, Casă Naţională de Pensii şi Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă.
„Toate persoanele cu dizabilităţi din România vor avea o platformă online unde vor depune documentele. Nu vor mai fi obligate să se prezinte la comisii pentru a depune dosarele. Evaluarea se va face online. Vor fi invitaţi la comisie doar atunci când din documente nu este clar ceea ce e cu ei. (…) Din ianuarie va fi. Noi deja am preluat o parte din livrabilele de informatică, până la începutul lui decembrie suntem în probe, în decembrie trebuie să ne livreze finalul şi practic din ianuarie vrem să intrăm pe această platformă şi să închidem această chestiune privind purtarea unor oameni necăjiţi pe la comisii pentru că aşa trebuia”, a afirmat ministrul Muncii.

O parte din persoanele cu dizabilităţi deja nu se deplasează personal la comisii pentru reevaluarea dosarelor. Nu cred că e demn de noi ca stat să mai chemăm o persoană la comisie cu aparatul de oxigen după ea, a subliniat ministrul Muncii. Platforma va fi la dispoziţia persoanelor cu dizabilităţi şi a ONG-urilor pentru a putea colabora cu Ministerul Muncii şi cu Agenţia.

„În 2019, când am avut onoarea să fiu pentru prima oară ministru, am dat un ordin ca persoanele cu amputaţie dublă să nu vină la comisie pentru reevaluare. Nu pentru încadrare. Pentru încadrarea în grad de handicap e prima prezentare, dar după aceea nu mai e nevoie să se prezinte la reevaluarea care trebuie făcută la interval de doi ani. Pe bună dreptate, spuneam noi în popor, că doar nu-i creşte un nou membru. Din păcate, în doi ani nu s-a continuat acest demers. Acum când m-am întors prima măsură pe care am luat-o a fost să scriu ordinul prin care şi persoanele cu o singură amputaţie să fie beneficiari. Şi experienţa COVID şi-a spus cuvântul şi am introdus şi oxigeno-dependenţii. În această idee facem această digitalizare. Tot ce va însemna reevaluare, tot ce va însemna evaluare chiar pentru încadrare, documentele se vor depune online.”, a precizat ministrul Muncii.

Borna de pe Piatra Secuiului a fost din nou pictată în tricolorul românesc

Articolul precedentMarea Britanie testează săptămâna de lucru de 4 zile
Articolul următorPonta, despre Sectorul 2: ”Toate străzile și intersecțiile sunt blocate cu mașini parcate ilegal”