Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, dă din nou asigurări că se va interveni pentru stabilizarea prețului lemnului de foc, după ce la mijlocul acestei luni a vorbit despre plafonarea tarifului pe acest sector.

Ieri, potrivit Agerpres, ministrul a subliniat că „piaţa liberă poate să ducă preţul lemnului inclusiv la 800 de lei pe metru cub”, motiv pentru care actul normativ asupra căruia coaliția de guvernare a fost de acord este cu atât mai necesar.

Proiectul de act normativ privește plafonarea prețului lemnului și al produselor din lemn utilizate pentru încălzire pentru o perioadă de 6 luni, însă va cuprinde și alte măsuri de protecție, printre și limitarea temporară a exporturilor lemnului de foc și a produselor derivate pentru încălzire, atât la nivel intracomunitar, cât și în afara UE.

Potrivit oficialului, și în domeniul materiilor prime utilizate drept combustibil pentru încălzire sunt creșteri artificiale ale prețurilor, Tanczos Barna arătând că, într-adevăr, „piaţa liberă creează preţul”. Însă Guvernul poate interveni:

Piaţa liberă poate să ducă preţul inclusiv la 800 de lei pe metru cub. Tocmai de aceea este nevoie de intervenţie din partea Guvernului.

Încă o dată, orice intervenţie în piaţa liberă este una artificială. Este adevărat faptul că preţurile sunt diferite în funcţie de zonă sau regiune. Se va alege un preţ care este suficient de mare sau de mic şi se stabileşte un preţ echilibrat pentru instituţii publice, pentru creşe, şcoli şi pentru cetăţeni.

Pentru un sprijin trebuie să se adreseze Ministerului Dezvoltării şi Guvernului. Ministerul Mediului nu are buget pentru a susţine autorităţile locale care susţin şcolile şi creşele”.

Însă nu numai lemnul de foc ar fi o preocupare, ci și prețul cu care se vinde lemnul în industria mobilei. Astfel, ministrul Tanczos Barna a dezvăluit că în acest domeniu există reglementări, astfel încât există un preț de preemțiune – adică unul stabilit special pentru companiile care activează în acest sector.

Înţeleg de la această industrie că este nevoie de mai mult. Acest mai mult poate veni doar din partea ministerului de resort. Împreună cu ministerul de resort, Ministerul Economiei, căutăm soluţii de susţinere a acestor companii care, într-adevăr, produc o valoare adăugată foarte mare.

În acelaşi timp, trebuie să fim conştienţi de faptul că, per ansamblu, nu pe fiecare piesă de mobilă sau pe fiecare companie în parte, lemnul ca materie primă reprezintă până în 20% procent din costurile industriei mobile.

Dincolo de preţul lemnului care se achiziţionează pentru mobilă, vine preţul energiei, preţul fierului, preţul componentelor care pe piaţă s-au scumpit. Deci, nu putem să spunem că situaţia în care se află astăzi industria mobilei se datorează strict preţului lemnului. Pe piaţă s-au scumpit toate şi cea mai mare creştere este la energie, din păcate”, a mai spus Tanczos Barna, potrivit sursei citate.

Articolul precedentÎn Justiție ca în tenis? Cum s-a jucat sistemul „ping-pong”cu magistrații „incomozi”
Articolul următorMilitarii NATO continuă antrenamentele în poligonul de la Smârdan