Sursa: Facebook

Sindicaliștii din Sănătate, reprezentați de Sanitas, par să fi ajuns la un consens cu reprezentanții Guvernului.

Potrivit unui comunicat transmis de Federația Sanitas din România, în ultimele negocieri de ieri, purtate cu premierul Marcel Ciolacu și vicepremierul Marian Neacșu, au fost obținute creșteri de venituri pentru toate categoriile de salariați, promisiunile fiind că revendicările vor fi acoperite gradual.

Pasul următor, transmit reprezentanții Sanitas, este elaborarea ordonanței de urgență care va completa drepturile negociate și obținute pentru salariații din sistemul public de Sănătate, așa cum au fost convenite modificările împreună cu reprezentanții Guvernului. Totul, după ce în sistemul medical se prefigurau ample mișcări de protest, care puteau ajunge chiar la grevă generală.

Potrivit Sanitas, este vorba despre încadrarea salariaților din sănătate și ai celor din asistență socială la salariul de bază maxim prevăzut de lege, creșteri de venit acordate începând cu 1 august pentru toate categoriile de angajați, sursa de finanțare fiind Fondul Național Unic de Sănătate (FNUASS), nu bugetele instituțiilor medicale, cu mențiunea că aceste creșteri reprezintă plata parțială, în avans, a creșterilor de venituri ce vor fi prevăzute în noua lege a salarizării.

Începând cu 1 august 2023, personalul de specialitate medico-sanitar care efectuează gărzi în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial pentru activitatea prestată în linia de gardă, precum și personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar-sanitar care asigură continuitatea asistenței medicale, beneficiază și de o indemnizație lunară stabilită în cuantum brut, după cum urmează:

a) 500 lei pentru asistenții medicali, tehnicieni de radiologie şi imagistică licenţiati, asistenți medicali de laborator clinic licenţiați, licenţiați în balneofiziokinetoterapie şi recuperare, asistenți medicali dentari licenţiati, asistenți medicali de profilaxie dentară licenţiați, asistenți medicali licenţiați în nutriţie şi dietetică, moaşe, asistenți medicali, surori medicale, indiferent de nivelul studiilor;

b) 100 lei, dar nu mai mult de 300 lei lunar pentru fiecare zi lucrată în zilele de repaus săptămânal, sărbători legale şi în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările legale în vigoare nu se lucrează, pentru toate categoriile de personal, cu excepția celor prevăzute la lit. a-c);

c) 500 lei pentru medicii, indiferent de gradul profesional, care efectuează lunar o gardă în afara normei legale de bază;
d) 1000 lei pentru medicii, indiferent de gradul profesional, care efectuează lunar cel puțin 2 gărzi în afara normei legale de bază,
e) 500 lei pentru biologii, chimiștii și biochimiștii care efectuează lunar cel puțin 2 gărzi
”, explică Sanitas într-un comunicat.

Totodată, sindicaliștii arată că Ministerul Sănătății va relua angajările din sistemul public, prin memorandumuri pentru organizarea de concursuri pentru aproximativ 14.000 de posturi, 4.000 imediat, restul de 10.000 în perioada următoare, dar și finanțarea voucherelor de vacanță de la bugetul de stat pentru toți angajații din sistemul public de Sănătate, începând cu 1 iulie 2023.

Alte promisiuni ferme sunt legate de legiferarea zilelor suplimentare de concediu de odihnă pentru salariații din Sănătate și deblocarea negocierilor și semnarea CCM, dar și faptul că, începând cu acest an, vor fi negocieri cu Ministerul Muncii privind Contractul Colectiv de Muncă la nivel de sector de negociere asistență socială, contract ce nu a mai fost încheiat în ultimii 15 ani.

Toate actele normative care reglementează aceste drepturi au fost negociate exclusiv cu SANITAS și vor fi aprobate în ședința de guvern de săptămâna aceasta.

Ceea ce am obținut în această perioadă de negociere este doar o etapă. O vedem ca pe o reparație parțială pentru toate inechitățile ultimilor cinci ani și ca pe o soluție tranzitorie pentru perioada 1 iulie – 31 decembrie 2023. De la 1 ianuarie 2024 va intra în vigoare noua lege a salarizării.

Imediat ce vedem ordonanțele de urgență aprobate și publicate în Monitorul Oficial, vom relua discuțiile cu Ministerul Muncii pe proiectul noii legi a salarizării.

Avem garanția că asistentul medical și celelalte categorii de profesioniști vor fi reașezați pe grila de salarizare în funcție de importanța muncii lor și de nivelul de studii.

Lunile următoare nu sunt luni de vacanță, ci de negocieri intense până vom obține cea mai bună formă posibilă a legii pentru angajații din Sănătate și din Asistență socială”, transmite Consiliul Național Sanitas.

Articolul precedentArme introduse ilegal în România, din Polonia
Articolul următorPatru polițiști din cadrul IPJ Ilfov, suspecți de corupție