Liderul ALDE apelează la critici constructive pentru a convinge că măsurile luate în prezent de autorități nu sunt cele mai convingătoare pentru populație. După cum lasă să se înțeleagă Călin Popescu Tăriceanu, în loc ca românii să fie convinși să pericolul este real, bâlbele guvernului îi fac pe oameni neîncrezători și, implict, expuși la coronavirus. Însă nu e totul pierdut, pare să asigure Tăriceanu – firește, dacă sfaturile sale vor fi luate în considerare: spuneți nu amenințărilor și amenzilor și mergeți pe prevenție și activități de conștientizare, sfătuiește acesta.

Am scris și voi continua să scriu despre efectele negative ale panicii ca singură metodă de promovare a măsurilor de protecție împotriva coronavirusului. Pare că asta e singura cale pe care guvernanții o știu. Mai țineți minte când au decretat starea de urgență? Ca să bage spaima în noi au scos pe străzi militarii cu mitraliere și TAB-uri de parcă mitralierele puteau omorî virusul. Încă de la început guvernanții noștri au jucat cartea panicii și a spaimelor. Oare nu există alte metode de a-ți convinge cetățenii că este nevoie, măcar pentru o perioadă, de purtarea măștilor și evitarea aglomerațiilor? Eu cred că da. Eu cred că guvernul ar trebui foarte repede să:

  1. Dea românilor vulnerabili măștile de care au nevoie.
  2. Rescrie campania de avertizare în care investesc sute de milioane de lei.
  3. Apeleze la intelectualitatea rurală pentru o campanie de conștientizare a necesității de purtare a măștilor. Cred că dascălul, preotul și primarul pot convinge oamenii mult mai ușor decât poate să o facă panica trâmbițată zilnic de autorități, pentru că guvernanții sunt percepuți că nu fac decât să joace sceneta “Petrică și lupul” și oamenii nu mai au încredere.
  4. Pot să scoată militarii și poliția pe stradă, dar nu pentru amenzi, amenințări sau intimidări, ci pentru același proces educațional. Cred că este mai convingător un polițist sau un militar care întinde o mască unei persoane care nu poartă spunându-i „Vă rog să o purtați! E spre binele tuturor!” decât un agent care își scoate carnetul de amenzi și începe să le împartă în stânga și în dreapta. Sper că au înțeles deja că amenzile nu funcționează.

Metode ar fi dacă guvernanții nu ar sta cu ochii doar pe sondaje și dacă ar implica în acest proces de conștientizare autoritățile locale, de la testări masive până la măsurile preventive”, arată liderul ALDE într-o postare pe Facebook.

Articolul precedentLa un liceu din Jibou, Sălaj, subiectele de la proba scrisă la Limba și literatura română, de la Bacalaureat, au fost încurcate!
Articolul următorAndrzej Duda a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din Polonia! Printre candidați s-a aflat și un activist pentru drepturile gay!