foto: Prefectura Alba

Guvernul rămâne calm. Deși inundațiile au făcut prăpăd în ultimele zile, sute de persoane au rămas fără case, agricultorii au culturile distruse, abia astăzi, 27 iulie, prin Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență(CNSU) au fost aprobate mai multe ajutoare pentru sinistrații din județul Alba.

Concret, este vorba despre 17 construcții modulare, apă, conserve, pături, paturi, butelii cu aragaz. Acestea vor ajunge în localitățile  Ocoliș, Câmpeni, Sohodol și Roșia Montană.

Măsura este mai mult decât întârziată, deoarece mai multe organizații nonguvernamentale(ONG) și persoane private au trimis astfel de ajutoare în teren de la primele ore ale dezastrului provocat de inundații. Românii din Germania, la inițiativa lui Adrian Medrea, au contribuit cu haine, lenjerii, obiecte de curățenie, alimente neperisabile, bani.

Guvernul rămâne „calm”. Reacționează după două săptămâni de la catastrofă

Persoanele implicate în sprijinirea sinistraților din județul Alba, unul dintre cele mai afectate de inundații, au rămas șocate de lipsa de reacție a Guvernului României. Ei spun că a existat lipsă de organizare, de viziune asupra unui pericol natural, dar prognozat cu mult timp înainte să se producă.

 „ La 8-9 dimineața nu mai era nicio autoritate. Deci, s-au anunțat ploi și zilele următoare, aceasta era o perioadă bună pentru organizare. Sunt oameni cu copii mici și cu molozul în casă, unde dorm? Situația e similară și în Gura Roșiei și Cărpiniș”, a declarat Tică Darie, președintele Asociației Roșia Montană în Patrimoniul Mondial, în exclusivitate pentru Ziarul de Investigații.

Vin alte inundații. Guvernul așteaptă bani europeni pentru prevenirea acestora

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor( INHGA) a emis un nou cod galben de inundații, valabil pentru județele din nord-vestul țării. Cu alte cuvinte, sunt așteptate noi inundații, iar autoritățile ar trebui să fie în alertă.

Pe lângă aajutoarele de strictă necesitate care, nici nu ar trebui să fie așteptate atât de mult, Guvernul României ar trebui să aibă un plan B, o strategie de prevenire a pagubelor mari, provocate de inundații.

Documentele consultate de Ziarul de Investigații arată, însă, că pentru lucrările mari, de reparații ale unor diguri, sunt așteptate fonduri de la Uniunea Europeană. Mai exact, Guvernul speră să primească după aprobarea Planului Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) suma de 323,4 milioane de euro. Banii ar urma să fie folosiți pentru modernizarea sistemelor din cadrul infrastructurii de îmbunătățiri funciare, reabilitarea liniilor de apărare la inundații existente, cât și a acumulărilor existente, se menționează în actul emis de Guvernul României.

Premierul Cîțu speră ca PNRR să fie aprobat în luna septembrie ac, însă, nu știe să spună de unde va aloca bani pentru zonele expuse inundațiilor, dacă oficialii europeni nu vor fi de acord cu propunerea trimisă în acest sens.


Articolul precedentCiolacu: „Cât de ticălos să fii să vrei ca nota de plată să fie plătită tot de români”
Articolul următorVioleta Alexandru, după ce a fost arătată cu degetul de Florin Cîțu: „A fost absent în loc să ajute”
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”