Premieră în România: A început eliberarea numerelor de înmatriculare verzi

Acestea sunt destinate mașinilor electrice, anunță Ministerul Afacerilor Interne.

Cele 17.000 de vehicule electrice înmatriculate în România vor putea circula cu numere de culoare verde, preschimbarea fiind făcută la cerere, dacă sunt îndeplinite criteriile de acordare. Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că primul număr de înmatriculare verde a fost eliberat luni, acest tip de număr fiind destinat mașinilor nepoluante, potrivit sursazilei.ro.

Prin introducerea numerelor de înmatriculare de culoare verde pentru mașinile nepoluante se urmărește creșterea vizibilității acestor tipuri de mașini și încurajarea celorlalți șoferi să opteze pentru astfel de mijloace de transport

Conform Ordinului comun al ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, al ministrului Afacerilor Interne şi al viceprim-ministrului, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, numerele de înmatriculare cu litere şi cifre de culoare verde vor fi acordate exclusiv autovehiculelor cu emisii zero de CO2, maşini pur electrice sau cu pilă de combustie cu hidrogen.

„Numerele de înmatriculare dedicate maşinilor nepoluante vor funcţiona ca un paşaport verde pentru acest tip de autovehicule. Prin identificarea clară şi vizibilă a vehiculelor nepoluante în trafic, creăm cadrul pentru acordarea unor facilităţi celor care le utilizează: fie că vorbim de parcare gratuită, acces permis în zone cu emisii reduse, reduceri de taxe şi impozite, autorităţile locale, în special cele din marile aglomerări urbane, vor avea un instrument de lucru foarte util”, a transmis ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Cel mai mare eveniment dedicat proprietarilor și pasionaților de mașini electrice s-a desfășurat recent la Ciugud (Alba), comună unde sunt amplasate mai multe stații de încărcare pentru mașini electrice, alimentate de panouri solare

Reprezentanții administrației din Ciugud spun că și-au propus că localitatea să fie prima din România în care va exista o stație de încărcare în fiecare sat și la fiecare clădire de utilitate publică. “Am depus deja un proiect și sperăm să obținem fondurile necesare pentru a-l implementa cât mai rapid”, a spus Dan Lungu, purtătorul de cuvând al instituției.

Proprietarii de mașini electrice le-au explicat celor prezenți că la 100 de kilometri parcurși, costurile generate de un autoturism electric sunt de 8-9 ori mai mici decât cele ale unuia pe benzină sau motorină. ”Costul pentru 100 de kilometri este undeva la 11 lei, dar după ce bateria se încălzește, prețul scade spre 4 lei” a spus unul dintre posesorii de Tesla.

“Am depus deja un proiect și sperăm să obținem fondurile necesare pentru a-l implementa cât mai rapid”, a spus Dan Lungu, purtătorul de cuvând al instituției.

Alarmant: O treime din zborurile aeriene au probleme, după ridicarea restricțiilor COVID

Articolul precedentAlarmant: O treime din zborurile aeriene au probleme, după ridicarea restricțiilor COVID
Articolul următorMită oferită în sediul IPJ Vaslui