Angela Merkel și Vladimir Putin (Preluare Digi 24)

Cancelarul german, Angela Merkel a precizat, luni, că negocierile Uniunii Europene cu Rusia ar fi folositoare pe mai multe chestiuni, inclusiv pentru a-i spune direct preşedintelui Vladimir Putin că atacurile cibernetice nu pot fi baza unei relaţii productive, potrivit Reuters. Liderii UE au căzut de acord asupra unui „dialog” cu Rusia, însă nu și asupra formatului în care vor avea loc discuțiile.

„Aici, cred că este mai bine nu doar să vorbim între noi, dar şi să îl confruntăm pe preşedintele rus în privinţa acestor lucruri şi să îi spunem că pe o astfel de bază nu se poate construi o cooperare fructuoasă”, le-a spus Angela Merkel parlamentarilor germani şi francezi.

De altfel, liderii din Uniunea Europeană au respins vineri o propunere venită din partea Franţei şi Germaniei de a organiza un summit cu Rusia, după ce Polonia şi ţările baltice – Lituania, Letonia, Estonia – au spus că acest lucru ar transmite un mesaj greşit, în contextul deteriorării legăturilor Est-Vest. „Relaţia dintre Rusia şi Uniunea Europeană nu este bună în acest moment, însă chiar şi în timpul Războiului Rece oamenii vorbeau unii cu alţii. Prin urmare, cred că tăcerea nu este folositoare în rezolvarea problemelor”, a declarat cancelarul german.

Merkel: „Am făcut un pas înainte”

Totodată, Merkel a adăugat că liderii din UE au identificat chestiuni despre care au convenit că vor să fie discutate cu Rusia şi au însărcinat oficiali cu găsirea formatelor şi condiţiile în care ar putea avansa negocierile cu Moscova.  „Asta înseamnă că am făcut un pas înainte, dar încă nu ne-am îndeplinit obiectivul”, a adăugat ea.

Dincolo de preocupările Uniunii Europene cu privire la influenţa Rusiei în Belarus şi Ucraina, Merkel a mai evidenţiat dezarmarea şi viitorul Siriei şi al Libiei ca subiecte pe care blocul comunitar le-ar mai putea ridica în discuţiile cu Putin.

Astfel, șefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană au convenit să poarte un „dialog” cu Rusia, dar nu şi asupra formatului pe care ar trebui să-l aibă apropierea de Kremlin, a declarat cancelarul german, Angela Merkel, la finalul primei zile a reuniunii Consiliului European desfăşurat la Bruxelles pe 24-25 iunie.

„Acum se lucrează la formatele şi condiţiile în care poate fi reluat dialogul. Astăzi nu a fost posibil să se ajungă la un acord cu privire la ce nivel, dacă la nivelul şefilor de stat, dar important este că formatul de dialog rămâne”, a mai spus Merkel.

SUA a spionat-o pe Merkel cu sprijinul serviciilor secrete daneze

Articolul precedentCiolacu îi cere „brontozaurului” Orban să-l trădeze pe premierul Cîțu
Articolul următorInculpații din dosarul fraudei electorale din Prahova, puși sub control judiciar