Oua
Oua. Sursa foto: capital

După ulei, carne şi pâine, se vor scumpi și ouălele. Deoarece se apropie Paștele, oferta va fi direct proporțională cu cererea. Marii producători au majorat deja prețurile, fiind obligați să facă acest lucru din cauza prețurilor energiei electrice și al furajelor. Ei spun că vor mai fi operate majorări de prețuri următoarele săptămâni.

De la producător ouălele pleacă cu aproximativ 40 de bani şi sunt comercializate în supermarketuri cu 85 de bani sau 97 de bani bucata, dacă este vorba de un cofraj de 10 ouă.

Un preț mai mic pe bucată este doar la cofrajele de 30 de ouă. Costurile mai mari cu energia electrică şi cu furajele îi obligă pe producătorii să majoreze preţul ouălelor chiar de la poarta fermei.

Prețul va crește de Paște

„Să ajungă la peste 45 de bani. Norocul nostru mare la ora actuală e că mai avem cereale pentru două luni în stoc. Dar după două luni vă dați seama ce ne așteaptă. S-au scumpit toate, furaje în special, porumb, floare, grâu, toate s-au dus. Lotul de soia care vine din import e numai în euro, floare în dolar”, a declarat Ion Gavrilă, proprietar fermă Avicola.

Indiferent că iau ouăle din supermarket sau de la micii producători, scumpirea e foarte mare.

  • „Astăzi cu 1 leu. La Paște, automat, după cerere și ofertă. Atunci o să fie cererea mai mare, automat prețul o să crească.”, a declarat un client.

„Undeva la 50% creșterea. La furajele pe care le cumpărăm, că suntem dependenți de ele. Mai facem și noi, dar o parte le cumpărăm”, a declarat Cristina Crihană, producător.

Producătorii spun că dacă preţul furajelor nu scade şi fermierii îşi epuizează stocurile, preţurile vor fi şi mai mari.

Bucureștenii, în pericol să rămână fără apă caldă din cauza datoriilor înregistrate de Primăria Capitalei

Articolul precedentFlorin Cîţu, discuţii la Washington despre includerea României în Programul Visa Waiver
Articolul următorAlexandru Rafila: Nu este nimic neobişnuit să ai un număr ceva mai mare de viroze respiratorii