Alexandru Rafila: Nu este nimic neobişnuit să ai un număr ceva mai mare de viroze respiratorii

Numărul cazurilor de gripă a crescut.

Evoluţia infecţiilor respiratorii în această perioadă nu este „o situaţie neaşteptată”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Potrivit ministrului Alexandru Rafila, „la sfârşitul iernii nu este nimic neobişnuit să ai un număr ceva mai mare de viroze respiratorii”. Alexandru Rafila a recomandat în continuare purtarea măştii sanitare de protecţie în spaţii interioare aglomerate şi în mijloacele de transport în comun, deoarece astfel poate fi împiedicată transmiterea „oricărei viroze respiratorii”.

„Nu cred că este o situaţie neaşteptată în ceea ce priveşte numărul de infecţii respiratorii. Pot să vă spun, în ceea ce priveşte infecţia cu noul coronavirus, că avem un trend uşor crescător, încă nu pot să afirm în vreun fel că este o creştere îngrijorătoare. Am rămas cantonaţi în zona aceasta, a 3-4000 de cazuri pe zi şi o proporţie de 12% dintre teste pozitive. Sper lucrurile să între în normal peste câteva săptămâni, dar monitorizăm cu atenţie şi ne păstrăm întreaga capacitate de a evalua, diagnostica şi trata pacienţii infectaţi cu noul coronavirus”, a declarat ministrul.

Acesta a subliniat că „la sfârşitul iernii nu este nimic neobişnuit să ai un număr ceva mai mare de viroze respiratorii”.

Crește numărul cazurilor de gripă

Institutul Naţional de Sănătate Publică informează că, în săptămâna 14 – 20 martie, au fost raportate la nivel naţional 557 cazuri de gripă clinică.

În săptămâna similară a anului trecut se înregistrau 12 astfel de cazuri.

Potrivit INSP, în aceeaşi perioadă, la nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de 64.058, cu 36,6% mai mare comparativ cu cel înregistrat în săptămâna similară din sezonul precedent (46.882) şi cu 19,9% mai mare faţă de săptămâna anterioară (53.402).

Nu a fost comunicat niciun deces confirmat cu virus gripal, precizează INSP.

De la începutul sezonului au fost confirmate cu laboratorul 228 cazuri de gripă.

Florin Cîţu, discuţii la Washington despre includerea României în Programul Visa Waiver

Articolul precedentAvalanșa de scumpiri continuă. Românii vor plăti mai mult pentru ouă
Articolul următorJoe Biden, atac virulent la adresa lui Vladimir Putin. Reacția Kremlinului