Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

Schimbările climatice și dezastrele naturale cu care ne-am obișnuit în ultimii ani reprezintă o problemă serioasă, iar ONU trage un semnal de alarmă, cerând stoparea acestei „spirale a autodistrugerii.”

Omenirea se confruntă cu o multiplicare a dezastrelor de la un an la altul, ca urmare a schimbărilor climatice provocate de acțiunea omului, se arată într-un raport al ONU pentru reducerea riscului de dezastre.

De asemenea, la scară medie și mare, în fiecare an au loc între 350 și 500 de dezastre, costul acestora ridicându-se la peste 170 de miliarde de dolari pe an.

Schimbările climatice, o problemă serioasă pentru întreaga umanitate. Cele mai afectate țări sunt din Asia. Planul ONU pentru a salva milioane de vieți anual

„Episoade de secetă, temperaturi extreme, inundaţii… Numărul dezastrelor este de aşteptat să crească la 560 pe an – sau 1,5 pe zi – până în 2030 (comparativ cu 400 în 2015), punând în pericol milioane de vieţi”, se mai precizează în raport.

Secretarul general adjunct al ONU, Amina Mohammed, a precizat că e nevoie ca omul să integreze riscul unui dezastru în modul de viață.

„Lumea trebuie să facă mai multe pentru a integra riscul de dezastru în modul nostru de a trăi, de a construi şi de a investi”, a spus aceasta, potrivit Digi24. Totodată, Amina a amintit că doar acționând împreună  vor putea încetini dezastrele care au pus stăpânire peste planetă, precizând că e nevoie urgentă ca omenirea să se decupleze de la „spirala autodistrugerii.”

Mai mult, potrivit raportului, majoritatea oamenilor au o percepție greșită asupra riscurilor asociate dezastrelor naturale, chiar dacă intensitatea acestora este într-o continuă creștere, iar numărul de oameni care își pierd viața, fiind afectați de dezastre, este mult mai mare cu fiecare an.

Mami Mizutori, reprezentantă specială a secretarului general pentru reducerea riscurilor de dezastre, a anunțat că dezastrele pot fi evitate, atâta timp cât statele investesc timp și resurse pentru înțelegerea și reducerea riscurilor.

„Ignorând în mod deliberat riscurile şi neintegrându-le în procesul decizional, lumea îşi finanţează propria distrugere”, a mai spus Mami Mizutori.

Citește și articolul: Schimbările climatice facilitează acomodarea speciilor noi/invazive de insecte, plante și microorganisme

Articolul precedentGuvernul României și-a respectat promisiunile. Ministrul Economiei: „Am îndeplinit toate milestone-urile pe care ni le-am asumat împreună cu Comisia Europeană”
Articolul următorGreenpeace România: ”Natura este victima tăcută a războiului din Ucraina. Opriți războiul! Pace verde!”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.