CNCAN: În România nivelul de radiații este în valori normale

Anunțul vine după ce Uniunea Europeană a avertizat marţi împotriva unei noi catastrofe nucleare în Ucraina, la 36 de ani de la explozia de la Cernobîl, pe fondul ofensivei ruse în decurs de desfăşurare.

Toate instalațiile nucleare de la Cernobîl și de pe teritoriul Ucrainei sunt în stare sigură și nu există un pericol pentru mediu sau populație, a comunicat Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN). Instituția menționează că măsurătorile efectuate în România „confirmă valori normale ale nivelului de radiații”.

Șeful agenției atomice a ONU a declarat că nivelul radiațiilor de la fosta centrală nucleară de la Cernobîl, scena unor lupte în ultimele săptămâni de război în Ucraina, este „anormal”. Directorul general al Agenției Internaționale a Energiei Atomice, Rafael Grossi, a declarat că ocuparea locului în ultimele săptămâni de către forțele ruse este „foarte, foarte periculoasă”.

Centrală dezafectată a fost scenă celui mai grav dezastru nuclear din istoria umanității, în 1986, fiind încă folosită pentru a controla deșeurile nucleare rămase.

În România, nivelul radiațiilor este monitorizat permanent prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM), din cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM)

Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) a comunicat că sistemul de monitorizare a radioactivității mediului de pe teritoriul Ucrainei funcționeaza normal și nu indică depășiri peste valorile normale. În prezent, toate instalațiile nucleare de la Cernobîl și de pe teritoriul Ucrainei sunt în stare sigură și nu există un pericol pentru mediu sau populație, a transmis CNCAN.

„Totodată, menționăm că măsurătorile efectuate la nivel național confirmă valori normale ale nivelului de radiații. CNCAN, prin Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, urmărește în permanență evoluția situației din punct vedere al monitorizării radiologice. În România, nivelul radiațiilor este monitorizat permanent prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM), din cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM). Specialiștii din Laboratorul Național de Referință Radioactivitate verifică datele monitorizate 24/7 și le transmit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naționali și internaționali, precum și a populației”, arată un comunicat de presă al CNCAN. Uniunea Europeană a avertizat marţi împotriva unei noi catastrofe nucleare în Ucraina, la 36 de ani de la explozia de la Cernobîl, pe fondul ofensivei ruse în decurs de desfăşurare.

Azomureș reia producția de îngrășăminte

Articolul precedentWWF România: ”Pacea este fundamentul construirii unui viitor în care oamenii și natura să prospere”
Articolul următor„Aroganța” lui Raed Arafat: „Nu merită să dau niciun punct de vedere”. Șeful DSU a fost întrebat despre procesele pe care le are pe rol. Un student la Drept i-a anulat deciziile