Sursa foto: Pixabay

În fiecare an, pe data de 26 aprilie, se sărbătorește Ziua internaţională de comemorare a dezastrului de la Cernobîl, care marchează producerea celui mai mare accident nuclear din istoria umanității.

Explozia ce a avut loc noaptea, pe 26 aprilie 1986, a răspândit norul radioactiv peste tot în Uniunea Sovietică, Belarus și Ucraina. Printre cei mai afectați de radiații au fost locuitorii din cele trei țări, norul nuclear ajungând în doar câteva zile peste tot în lume.

La nivel mondial, peste 8 milioane de oameni au fost afectați de radiații, oamenii de știință anunțând că zonele puternic afectate vor putea fi locuite, din nou, peste 150 de ani.

Dezastrul a fost provocat de un surplus de energie

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a decis că e important să existe o sărbătoare care să marcheze dezastrul, considerat cel mai sever și periculos din istorie.

Acesta s-a produs din cauza mai multor explozii ale miezului, ceea ce a dus la scurgeri semnificative de radiaţii care s-au dispersat în atmosferă şi în terenurile din jur. În urma dezastrului, un studiu ONU a arătat că una dintre cauza apariției cancerului tiroidian la peste 20 de mii de copii este numărul mare de radiații provenit de la Cernobîl.

Reamintim că peste 300 de mii de oameni, ce trăiau în apropierea centralei, au fost nevoiți să se mute, mulți dintre ei fiind puternic afectați de radiații. De-a lungul celor trei decenii au crescut ratele de sinucidere, depresie și stres post-traumatic.

Pe 8 decembrie 2016, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluţie care a desemnat ziua de 26 aprilie drept Ziua Internaţională de comemorare a dezastrului de la Cernobîl.

Chiar dacă au trecut 36 de ani de la dezastrul de la Cernobîl, consecințele grave și pe termen lung vor persista, iar comunitățile care au avut ghinionul de a fi în apropierea centralei nucleare continuă să se confrunte cu probleme. Oamenii din linia întâi, care au luptat pentru stingerea incendiului, au murit imediat la câteva zile după ce au fost expuse radiațiilor puternice. Printre aceștia au fost mulți pompieri, ce au fost trimiși să moară fără a avea vreo idee cu ce se confruntă.

Citește și articolul: Dosar CIA desecretizat: soluția lui Ceaușescu după accidentul nuclear de la Cernobîl

Articolul precedentKievul renunță la sculptura care marchează prietenia cu rușii
Articolul următorSprijin neașteptat din partea Regatului Unit pentru Ucraina
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.