Sursă foto: Wikipedia
Sursă foto: Wikipedia

Recent, CIA a expus publicului un raport confidențial legat de situația României după accidentul nuclear de la Cernobîl.

Mesajul a fost redactat de un angajat al Ambasadei SUA la București și este adresat secretariatului de stat de la Washington.

Dosarul CIA conține informații care nu se cunoșteau până acum, cum ar fi apelul urgent făcut de autoritățile de la București către guvernul Statelor Unite

Apelul de urgență a dost făcut în dorința de beneficia de expertiza unor specialiști care să implementeze măsuri de protejare a populației expuse la radiațiile nucleare, după accidentul nuclear de la Cernobîl (26 aprilie 1986), notează publicația Gândul.ro.

Ministrul de externe Văduva a solicitat o întâlnire urgentă pentru data de 1 mai, în absența ambasadorului care se află într-o vacanță, în România. Ioan Ursu, prim-vicepreședintele Consiliului Național pentru Știință și Tehnologie a condus întâlnirea împreună cu ministrul de externe. Marin Ivașcu, vicepreședintele Comitetului de Stat pentru Energie Nucleară, s-a alăturat discuției, ceva mai târziu. Răceanu (MFA) a fost, de asemenea, prezent. Ursu a anunțat că ambasada a fost informată despre nivelul radiațiilor din 30 aprilie și și-a exprimat aprecierea pentru interesul nostru”, se arată în referatul expus de Central Intelligence Agency.

Elena Ceaușescu a fost cea care a condus grupul care a decis normele necesare pentru protecția populației din România

În acea vreme, Elena Ceaușescu avea funcția de șefă a comisiei pentru implementarea populației civile, după accidentul de la Cernobîl.

Conform documentului, președintele Ceaușescu a condus o întâlnire pentru a lua la cunoștință rezultatele. Aici, Ursu a participat în calitatea sa oficială, dar și ca fizician. Conducerea a decis înființarea unui grup de partid/stat, condus de academiciana Elena Ceaușescu, pentru implementarea măsurilor necesare pentru protejarea populației.

Conducerea statului a pus la dispoziția Statelor Unite, în deplină încredere, ”cheia” de măsurare a nivelului de radiații către Statele Unite, și a solicitat asistență din partea specialiștilor noștri, care să evalueze situația în România”, se arată în referat, conform sursei citate.

CIA a sfătuit Washingtonul să acorde ajutor României pentru a culege ”informații valoroase”

Conform sursei citate, cel care a redactat textul susține că șeful guvernului de la Moscova nu a primit toate informațiile legate de accidentul de la Cernobîl. Mai mult, cererea României reprezenta o oportunitate excelentă pentru îmbunătățirea relației cu o țară din blocul comunist.

La aproape o săptămână după explozia de la Cernobîl, cu ocazia zilei de ”1 Mai Muncitoresc”, Comitetul Politic Executiv al Comitetului Central al PCR s-a întrunit într-o şedinţă de urgenţă. Aici, au fost discutate efectele accidentului din Ucraina

În acest moment, Nicolae Ceauşescu a luat decizia de a informa populația din zonele afectate de norul radioactiv.

Deși trecuse o săptămână de la tragedie, românii ”nu aveau voie să știe” despre cele întâmplate.

Prin urmare, mulți ieșeau la iarbă verde sau își petreceau ziua liberă în mijlocul naturii.

Abia după 2 mai, autoritățile îi sfătuiesc pe români să spele bine fructele şi legumele sau să evite ieşirile. Pastilele cu iod încep să fie distribuite în școli

Începe și o campanie în școli, iar elevii primesc pastile cu iod. Iodul era recomandat ca soluție ideală, iar românii formau cozi în fața farmaciilor.

Este momentul când apar divesre zvonuri și se instaurează o panică tacită.

Potrivit unor surse independente, cancerul tirodian ar fi afectat circa 100.000 de locuitori din zonele afectate de norul radioactiv. De asemenea, numărul crescut de îmbolnăviri de leucemie este pus pe seama aceluiași fenomen.

Articolul precedentCând va începe distribuirea voucherelor pentru elevi și pensionari. Anunțul ministrului Muncii
Articolul următorAvând o veche cale ferată, de tip sovietic, Galațiul devine punct principal în exportul cerealelor ucrainene spre Africa
Jurnalist full-time / Pesimist part-time