USR și PLUS au blocat urbanistic întreg Sectorul 1

Cea mai dinamică zonă a Bucureștiului, din perspectiva dezvoltării imobiliare, este blocată din punct de vedere urbanistic încă din luna februarie

Documentațiile de urbanism, care sunt de competența Consiliului Local al Sectorului 1 – planurile de urbanism de detaliu (PUD), nu mai pot parcurge circuitul de avizare și nu mai pot fi aduse pe ordinea de zi a ședințelor de consiliu deoarece nu mai există o procedură pentru punerea acestora în dezbatere publică, etapă procedurală obligatorie înaintea dezbaterii în Consiliul Local.

Blocajul urbanistic este cauzat de abrogarea, în luna februarie, prin Hotărârea Consiliului Local Sector 1 nr 52/25.02.2021, a ”Hotărârii Consiliului Local al Sectorului 1 nr. 259 din 21.12.2016, privind regulamentul local de implicare a publicului în elaborarea sau revizuirea planurilor de urbanism tip PUD”.

Hotărârea din februarie a fost inițiată de către primarul Clotilde Armand și votată de către toți cei 26 de consilieri prezenți la ședință.

Consilierii locali au fost induși în eroare

Consilierii au votat, însă, fiind induși în eroare de către președintele Comisiei de urbanism a Consiliului Local Sector 1, arhitecta Otilia Sorete-Arbore, și de către viceprimarul care se ocupă de problemele de urbanism, Oliver Păiuși, ambii de la USR.

Astfel, în momentul în care consilierul local PSD, Daniela Popa, a întrebat în timpul ședinței, cum se va proceda după abrogarea Regulamentului de consultare publică din 2016 și dacă nu ar fi mai bine să se pregătească, mai întâi, un nou regulament și abia apoi să fie abrogat cel existent, atât Otilia Sorete-Arbore, cât și viceprimarul Oliver Păiuș, i-au dat asigurări că cetățenii nu vor fi afectați de abrogarea hotărârii de consiliu local din 2016.

Numai că declarațiile din ședința din februarie ale celor doi useriști responsabili cu urbanismul la Primăria și Consiliul din Banu Manta, se contrazic una pe alta.

Astfel, președintele Comisiei de urbanism Otilia Sorete-Arbore a declarat că „acest Regulament va fi înlocuit, în zilele ce urmează, cu un alt regulament”.

La diferență de numai câteva minute, viceprimarul cu delegare pentru problemele de urbanism, Oliver Păiuși, declara cu privire la noul regulament privind dezbaterea publică a documentațiilor de urbanism: „Ceea ce vă pot spune eu că avem un regulament pe care o să-l punem în dezbatere publică”.

Deși au trecut aproape două luni de la abrogarea vechiului regulament, nici una nici cealaltă dintre promisiuni, nu s-a îndeplinit nici până astăzi. Iar Sectorul 1 a rămas fără o procedură de dezbatere publică a PUD-urilor.

În Sectorul 1 nu se mai poate construi

Consecințele sunt grave pentru cetățenii Sectorului 1 și pentru dezvoltatorii imobiliari care vor să dezvolte proiecte în această parte a orașului. 

Oamenii și companiile care au depus proiecte de astfel de documentații de urbanism au început să primească din partea Primăriei Sectorului 1 următorul răspuns:

„Documentația mai sus menționată nu poate fi promovată pe circuitul de avizare/aprobare având în vedere că prin Hotărârea Consiliului Local nr 52 din 25.02.2021 a fost abrogată Hotărârea Consiliului Local al Sectorului 1 nr 259/21.12.2016 pentru aprobarea Regulamentului local de implicarea publicului în elaborarea sau revizuirea planurilor de urbanism de tip PUD.

În conformitate cu Ordinul nr 2701/2010 pentru aprobarea Metodologiei de informare și consultare a publicului cu privire la elaborarea sau revizuirea planurilor de amenajare a teritoriului și de urbanism, art 8, alin (1): „Pentru stabilirea modului specific de aplicare a prezentei metodologii, autoritățile administrației publice locale au obligația să adopte Regulamentul local de implicare a publicului în elaborarea sau revizuirea planurilor de urbanism și amenajare a teritoriului, denumit în continuare Regulament local, pentru care au responsabilități de aprobare, potrivit legii.

La momentul prezentei, se lucrează la întocmirea unui nou regulament local de implicare a publicului în elaborarea sau revizuirea planurilor de urbanism de tip PUD, regulament ce va fi prezentat publicului în vederea realizării procesului de dezbatere publică, urmând a fi adoptat de către plenul Consiliului Local al Sectorului 1.

Vă comunicăm că, după aprobare, atât regulamentul, cât și actele necesare în vederea demarării procedurii de consultare a populației, vor fi afișate pe site-ul instituției noastre la secțiunea „Documentații PUD”.

Documentațiile înregistrate pe circuitul de avizare /aprobare pot rămâne înregistrate până la momentul aprobării regulamentului pentru consultarea populației sau pot fi retrase sub semnătură de către deponent”.

În prezent, în dezbaterile Consiliului local, au fost prezentate doar PUD-uri intrate în avizare până la data la care vechiul regulament a fost abrogat

Minciuna are picioare scurte și vom vedea dacă dreptății îi vor sparge capul

Așadar, din aceste răspunsuri adresate solicitanților de documentații de urbanism, la aproape două luni după abrogarea Hotărârii Consiliului Local al Sectorului 1 nr 259/21.12.2016, reiese cu claritate faptul că nici acum nu există un regulament pentru consultarea publică, acesta aflându-se abia în lucru. Deci, în ședința din 25 februarie, atât președintele Comisiei de urbanism a Consiliului Local Sector 1, Sorete-Arbore, cât și viceprimarul Oliver Păiuși, au indus în eroare – voit sau nu, consilierii locali, declarând că regulamentul abrogat va fi înlocuit în zilele următoare cu unul nou.

Cetățenii și dezvoltatorii lezați în dreptul lor de a-și valorifica terenurile prin construire vor putea să se adreseze instanței, solicitând despăgubiri, întrucât la nivelul Primăriei și Consiliului Local al Sectorului 1 nu mai există un un regulament pentru dezbaterea publică a documentațiilor de urbanism pentru că, așa cum spuneam, în februarie USR a abrogat regulamentul care era în vigoare și nu a mai pus nimic în loc.

Iar legea, prevede încă de acum 10 (zece) ani obligativitate existenței acestui regulament, astfel că Art. 2 din Ordinul nr. 2701/2010 emis de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, spune:

 “…autorităţile administraţiei publice locale elaborează şi aprobă prin hotărâre a consiliului local Regulamentul local referitor la implicarea publicului în elaborarea sau revizuirea planurilor de urbanism sau de amenajare a teritoriului”.

Problema e că despăgubirile vor fi plătite tot de la bugetul local, adică din banii contribuabililor fie că au votat sau nu USR/PLUS!

VIADragoș BOGDAN
SURSĂZiarul de Investigații
Articolul precedentVaccinare cu soluție salină, în Germania
Articolul următorAudiere pentru locurile vacante de la CNA