Ora Pamintului
Ora Pământului . sursa foto: wikipedia

Ora Pământului 2022, Earth Hour, este marcată anul acesta pe data de 26 martie, începând cu ora locală 20.30, diferenţele fiind date de fusul orar. Aceasta este cea mai mare manifestare voluntară de mediu din istorie, organizată la nivel mondial. Ora Pământului se desfăşoară anual, în ultima sâmbătă din luna martie, şi se adresează atât cetăţenilor cât şi instituţiilor publice din toate domeniile de activitate. Prima ediţie a evenimentului a avut loc în 2007, la Sydney, în Australia, înregistrându-se participarea a 2,2 milioane de oameni.

Pe site-ul evenimentului, organizatorii prezintă diverse idei pentru marcarea evenimentului, cum ar fi oprirea iluminatului casnic pentru o oră în intervalul stabilit, conectarea online la unul dintre fluxurile live din timpul nopţii ale www.earthhour.org, înregistrarea unui mesaj digital, împărtăşirea unei experienţe în timpul acordat evenimentului. De asemenea, este recomandată folosirea reţelelor sociale pentru a aduce informaţii despre Ora Pământului prietenilor, familiei şi comunităţii,  folosirea hashtag-ului #EarthHour (@EarthHour pe Facebook şi Twitter, @EarthHourOfficial pe Instagram) pentru împărtăşirea postărilor şi poveştilor de pe propriile reţele de socializare.

Lumini stinse în toată lumea

Prin organizarea acestui eveniment, numit Ora Pământului, se urmăreşte stimularea impulsului de a conecta oamenii cu Pământul pentru menţinerea climei în limitele normale. Energiile fosile, cărbune, gaz, petrol , utilizate în producerea electricităţii, produc trei sferturi din emisiile de gaze cu efect de seră, care conduc la încălzirea climatică.

Organizatorii au marcat acest eveniment de-a lungul anilor, prin stingerea luminilor pentru o oră în construcţii emblematice. Turnul Eiffel, Primăria, Catedrala Notre-Dame, Arcul de Triumf şi Piaţa Concordiei din Paris, Turnul Belem şi mănăstirea Jeronimos din Lisabona, Palatul Westminster, Palatul Buckingham, Turnul Londrei, din Londra. De asemenea, au fost stinse luminile la fântâna din Geneva, catedralele din Lausanne şi Fribourg, castelul din Chillon, clădirile din jurul Pieţei Roşii din Moscova şi o parte din incinta Kremlinului, turnurile gemene din Kuala Lumpur (Malayezia),  Burj Khalifa din Dubai (Emiratele Arabe Unite).

Biodiversitatea la nivel planetar este într-o situaţie de criză. Numeroase specii sălbatice sunt ameninţate cu dispariţia,  majoritatea ecosistemelor fiind degradate într-o asemenea măsură încât nu mai pot funcţiona la capacitate maximă. Biodiversitatea oferă o gamă largă de servicii ecosistemice de care depinde întreaga omenire, cum ar fi  hrana, apa dulce, polenizarea.  Natura stă la baza unei planete sănătoase. Numai prin conservarea şi protejarea biodiversităţii, prin politici şi o legislaţie bine stabilită se pot reduce schimbările climatice, potrivit earthhour.org.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna: Anul acesta înregistrăm un număr record de incendii de pădure

Articolul precedentAlexandru Rafila: Dorim să începem distribuirea comprimatelor de iodură de potasiu către populaţie
Articolul următorKlaus Iohannis: Sunt necesare soluții europene pentru reducerea efectelor negative ale prețurilor ridicate la energie