Doi foști angajați – funcționari publici ai Direcției Județene pentru Evidență a Persoanelor Giurgiu au fost condamnați săptămâna aceasta definitiv într-un dosar de corupție, unul dintre aceștia fiind trimis chiar în închisoare. Faptele celor doi sunt din vara anului 2016, iar rechizitoriul a fost trimis în instanță un an mai târziu, după ce în cauză s-au sesizat din oficiu ofițerii de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Giurgiu.

Din ce rețineau anchetatorii, cei doi inculpați acționau atât împreună, dar și separat, atunci când erau rugați să rezolve anumite situații legate de întocmirea actelor de identitate. Iar pentru „deranj” solicitau sume de bani.

În cursul lunii iulie 2016, cei doi inculpați, în baza unei înțelegeri prealabile, au pretins și primit de la o persoană suma de 1.050 lei pentru a atesta în fals că aceasta și-a stabilit reședința în județul Giurgiu. Ulterior, inculpatul N.H.I. a pretins și primit de la o altă persoană suma de 1050 lei, în același scop. Totodată, în cursul cercetărilor efectuate, s-a mai stabilit că, la data de 17.12.2014, inculpatul N.H.I. a pretins și primit suma de 300 de lei de la un cetățean, în vederea urgentării îndeplinirii unui act ce intra în atribuțiile de serviciu ale acestuia, respectiv eliberarea în regim de urgență a cărții de identitate pentru persoana în cauză“, comunicau ofiţerii D.G.A.

Cea mai mare pedeapsă aplicată de instanță este de 4 ani și 4 luni de închisoare cu executare, în timp ce al doilea funcționar a fost condamnat la 2 ani și 3 luni de închisoare cu suspendare.

Admite apelurile declarate de apelanţii – inculpaţi Negreanu Horia Ionel şi Budrincă Ionuţ împotriva sentinţei penale pronunţată de Tribunalul Giurgiu. Desfiinţează, în parte, sentinţa penală apelată şi, rejudecând, dispune următoarele: condamnă pe inculpatul Budrincă Ionuţ, la pedeapsa de 2 (doi) ani închisoare pentru complicitate la luare de mită. Interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta, pe o perioadă de 3 ani.

Interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale. Condamnă pe acelaşi inculpat la 9 luni închisoare pentru complicitate la fals intelectual. Aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare, la care se adaugă un spor de 1/3 din pedeapsa de 9 luni închisoare, respectiv 3 luni, inculpatul urmând să execute o pedeapsă de 2 ani şi 3 luni închisoare.

Suspendă executarea pedepsei rezultante de 2 ani şi 3 luni închisoare sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani, calculat de la data rămânerii definitive a prezentei. Obligă inculpatul să presteze pe parcursul termenului de supraveghere o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Bibliotecii Judeţene IA Bassarabescu sau în cadrul SC Giurgiu Servicii Locale SA, pe o perioadă de 100 de zile.

…pentru datele din 06.07.2014 şi 07.07.2014, condamnă pe inculpatul Negreanu Horia Ionel la 3 ani şi 1 lună închisoare pentru luare de mită. Interzice inculpatului ca pedeapsă complementară exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta, pe o perioadă de 3 ani. Interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a exercita profesia sau activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta, de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale.

…pentru data de 17.12.2014, condamnă pe acelaşi inculpat la 3 ani închisoare pentru luare de mită. …pentru datele din 06.07.2014 şi 07.07.2014, condamnă pe acelaşi inculpat la 9 luni închisoare pentru fals intelectual. Aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 3 ani şi 1 lună închisoare, la care se adaugă un spor de 1/3 din totalul celorlalte pedepse (3 ani + 9 luni), respectiv 1 an şi 3 luni, inculpatul urmând să execute o pedeapsă de 4 ani şi 4 luni închisoare”, se arată în sentința definitivă.

Articolul precedentVioleta Alexandru explică de ce PUZ-urile din Capitală nu vor fi suspendate 2 ani: „Prea mult hate și prea puțină disponibilitate”
Articolul următorConstanța ar putea avea toalete care cronometrează utilizatorul