Violeta Alexandru
Violeta Alexandru / Foto: Facebook

Scântei ieri între primarul general al Capitalei și consilierii liberali, pe tema Planurilor Urbanistice Zonale din cinci sectoare. După ce Nicușor Dan a anunțat oficial că PUZ-urile din sectoarele 2,3,4,5 și 6 vor fi suspendate pe 2 ani și toate construcţiile se vor face după Planul Urbanistic General al Capitalei, care a fost elaborat în anul 2000, PNL a arătat clar că nu susține acest proiect, iar primarul a fost forțat să accepte un termen mult mai mic, de doar 3 luni.

Urmarea a fost că liberalii au fost acuzați că fac jocurile mafiei imobiliare, însă președintele PNL București, Violeta Alexandru, a explicat că de fapt problema este în altă parte, iar colegii săi au acționat cinstit.

Violeta Alexandru scrie că liberalii susțin acest demers al lui Nicușor Dan, însă o suspendare a PUZ nu poate opera pe un termen lung, iar „liberalii nu vor să se amâne rezolvarea problemelor din PUZ cu anii, termenele scurte înseamnă mobilizare și soluționare a lor”. Potrivit acesteia, problemele fiecărui PUZ în parte sunt cunoscute, motiv pentru care pot fi rezolvate în termen de câteva luni, deoarece „PUZurile nu constituie o problemă în integralitatea lor, ci pe anumite zone. Gen construcții pe malul lacurilor, construcții în zone de spații verzi”.

Aceasta înseamnă, în explicațiile președintelui PNL București, că nu vor mai fi emise certificate și autorizații pe anumite zone. Și, din punctul său de vedere, cu cât o problemă are un termen mai lung de rezolvare, cu atât va fi tărăgănată mai mult.

Dacă nu ne mobilizăm să corectăm, tot aici vom fi și peste 5 ani. Iar Primarul este determinat să facă acest lucru. Suntem alături de el. Am discutat despre 3 luni de suspendare pentru a ne mobiliza ca să curățăm PUZurile de probleme. Putem chiar, în această perioadă, supune dezbaterii publice propunerile de intervenție în PUZuri, poate mai sunt și alte opinii din spațiul public legat de ce anume mai poate fi îndreptat, ce alte probleme trebuie să fie rezolvate. Este o ocazie pentru ca oamenii să se implice mai mult în deciziile despre orașul în care locuiesc și la care țin. Dar să nu tragem de timp, să le rezolvăm ca să curățăm cât mai repede Capitala de problemele urbanistice care vor distruge și mai mult orașul (dacă nu sunt corectate), lăsând, totuși, de la un moment dat, și oamenii corecți să muncească.

În general, cu cât se dă un termen mai lejer de rezolvare în sistemul public care are de făcut niște treabă în perioada imediat următoare deciziei, cu atât aparatul public va trage de timp până în ultima zi pentru soluționare. Știu ce spun. În România administrația nu are practica rezolvării lucrurilor de a doua zi de când s-a luat decizia, lasă pe ultimul moment al termenului maxim care i-a fost dat. Adică peste 2 ani, de exemplu. Cu o zi înainte de termen se va apuca de treabă. Pe propunerea de suspendare a Primarului General, liberalii consideră că problemele din PUZuri trebuie rezolvate imediat dacă tot se știe exact unde sunt aceste probleme, curățat orașul de rechinii imobiliari și lăsați oamenii corecți să contribuie la dezvoltarea armonioasă a orașului. Chiar nu pot să îi consider pe toți bucureștenii hoți, pe toți antreprenorii mafioți sau pe toți funcționarii leneși. Și nu pot să țin Bucureștiul blocat, trebuie să se dezvolte în mod corect. Abordarea bazată pe hate nu ne duce nicăieri. Sunt oameni și oameni în toate domeniile.

Și eu sufăr pentru modul în care a fost mutilat Bucureștiul dar orice decizie dată acum nu va rezolva situația unei construcții ilegale deja încheiate (deci din trecut) despre care îmi scriu oamenii deranjați, pe bună dreptate. Ceea ce ne dorim toți este să nu se mai întâmple lucrurile haotic în plan urbanistic în București, așa cum au funcționat sub administrația PSD. Am primit toți și răspunsul experților în legătură cu situația celor aflați în procedură de autorizare.
E prea mult hate și prea puțină disponibilitate de a urmări argumentele pentru luarea unor decizii corecte pentru oraș. Pun pe seama dorinței de a vedea lucrurile în bună ordine în Capitală. Chiar suntem mulți cei care ne dorim acest lucru. Este un lucru bun
”, a ținut să asigure Violeta Alexandru.

Articolul precedentCSM, față în față cu ministrul Justiției: acuzații de dublă măsură și dublu discurs
Articolul următorCondamnare definitivă a unor angajați de la Evidența Persoanelor Giurgiu, pentru mită și falsuri