Asociația Colorăm Zâmbete, în afara legii

Verificările Corpului de Control al Primarului au scos la iveală o serie de nereguli la Academia Copiilor, ce se află sub directa coordonare a Asociației Colorăm Zâmbete, un proiect finanțat de Primăria Sectorului 5

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone a dispus ca Direcția Corpului de Control al Primarului să efectueze verificări în privința modalității în care se desfășoară Academia Copiilor, care se află sub directa coordonare a Asociației Colorăm Zâmbete (ACZ), proiect finanțat de Primăria Sectorului 5, prin Centrul Cultural și de Tineret Ștefan Iordache.

În urma acestor verificări a reieșit faptul că proiectul demarat în vara lui 2018, sub numele de Vara Urbană, ulterior Academia Copiilor, nu a respectat normele legale, cu privire la posibilitatea accesării de finanțări nerambursabile de la autoritățile locale. Mai mult, ACZ a primit o finanțare directă, prin nepermiterea accesării altor asociații la concursurile de proiecte.

Deși potrivit CAEN-ului Asociației Colorăm Zâmbete are stipulate doar „prestarea de activități sportive, recreative și distractive”, i-a fost permisă „prestarea de activități de învățământ în domeniul cultural sau a altor forme de învățământ”, o altă ilegalitate.

Pretenții fără implicare financiară

Reprezentanții Primăriei Sectorului 5 atrag atenția și asupra informațiilor apărute în spațiul public, cu privire la costurile per elev. Potrivit acestora, suma necesară fiecărui elev înscris la Academia Copiilor este în valoare de 1.300 de lei, din care 250 de lei este contribuția părinților. În conformitate cu legislația în vigoare, orice asociație trebuie să ai un aport minim de 10% din totalul proiectului, fapt care în acest caz nu este respectat.

În ceea ce privește partea de after-school, reprezentanții Primăriei Sectorului 5 consideră că elevii din acest sector sunt discriminați, pe listele aflându-se elevi cu domiciliul în alte zone decât în Sectorul 5.

Recuperarea prejudiciului, un țel de îndeplinit  

În urma controlului efectuat de Camera de Conturi București, asupra ordonatorului principal de credite (Primăria Sectorului 5), aceasta a dispus recuperarea prejudiciului și sistarea finanțărilor pentru asociațiile ce nu sunt de utilitate publică, conform art. 46 din OUG 26/2000, coroborat cu art. 14, alin. 2-3, respectiv art. 54, alin. 5, din Legea 273/2006, privind finanțele publice locale, precum și art. 92, alin. 1 și 2, litera E din OUG 57/2019, privind Codul Administrativ. Aceleași prevederi se aplică și ordonatorilor terțiari, respectiv și în cazul Centrului Cultural și de Tineret Ștefan Iordache.

Concret, în acest moment, Centrul nu mai poate suporta cheltuieli către o asociație ce nu respectă normele menționate mai sus, adică pentru asociațiile ce nu sunt de utilitate publică.

Ilegalitatea Asociației, recunoscută (și) de părinți  

Discuțiile în jurul acestei asociații au fost încă de la preluarea mandatului de primar de către Cristian Popescu Piedone. Mai mult, la final de an, reprezentanta Asociației Colorăm Zâmbete amenința cu proteste din cauza a două facturi restante, încă de pe vremea fostului edil. „Deși Primăria, prin Centrul Cultural și de Tineret Ștefan Iordache efectuase plățile, sumele de bani aferente regăsindu-se în Trezoreria Primăriei Sector 5, iar durata de transfer a fondurilor de la Trezorerie în alte conturi este de aproximativ două zile.”, a arată în comunicatul Primăriei Sectorului 5.

Totodată, la ultima ședință de CL, în luna ianuarie, au fost invitați doi reprezentanți, unul al ACZ, respectiv unul al părinților, în contextl în care, în fața primăriei erau protestele Asociației. Mai mult, reprezentantul părinților a afirmat că își dorește „ca asociația să intre în legalitate pentru a putea funcționa”. Practic, și părinții au recunoscut că Asociația Colorăm Zâmbete nu respectă legea.

Apel către părinți

Conducerea Primăriei Sectorului 5, prin Primarul Cristian Popescu Piedone, face apel la părinții din sector, pentru a nu se lăsa manipulați emoțional. Toate proiectele sunt susținute tot din visteria sectorului, adică din buzunarul cetățenilor. Primăria își dorește să ofere servicii și activități educaționale la standarde europene, însă nu prin a risipi banii locuitorilor și pentru a atribui finanțări preferențiale pentru anumite asociații care nu îndeplinesc condițiile legii.

Mesajul primarului Piedone, adresat cetățenilor Sectorului 5, după 114 zile de mandat

Articolul precedentCSM, față în față cu ministrul Justiției: acuzații de dublă măsură și dublu discurs
Articolul următorVioleta Alexandru explică de ce PUZ-urile din Capitală nu vor fi suspendate 2 ani: „Prea mult hate și prea puțină disponibilitate”