Întârziată două luni, ordonanța anti-plastic se află pe ordinea de zi a Guvernului

Impactul produselor din plastic asupra mediului este devastator. În acest sens, România s-ar putea alinia normelor europene, începând cu 2022

Foto: Pixabay.com

Astăzi, pe ordinea de zi a Guvernului, se află o ordonanță care ar putea să interzică oficial anumite produse de unică folosință, din plastic. Trebuie amintit că această ordonanță este discutată cu două luni mai târziu decât ar fi trebuit, conform directivei europene antiplastic.

Produse de unică folosință, din plastic, care ar putea să fie interzise, odată cu intrarea în vigoare a noii ordonanțe

  • Bețișoare pentru urechi;
  • Tacâmuri – furculițe, cuțite, linguri, bețișoare chinezești;
  • Farfurii;
  • Paie pentru băuturi;
  • Agitatoare pentru băuturi;
  • Bețe care se atașează baloanelor sau care sprijină baloane, cu excepția baloanelor de uz industrial sau pentru alte utilizări și aplicații profesionale, care nu sunt distribuite consumatorilor, inclusiv mecanismele acestor bețe;
  • Recipiente pentru alimente, fabricate din polistiren expandat, cum ar fi cutiile cu sau fără capac, utilizate pentru a conține produse alimentare care: (a) sunt destinate consumului imediat, fie pe loc, fie la pachet; (b) sunt de regulă consumate din recipient; (c) sunt gata de consum fără a necesita o pregătire suplimentară precum gătirea, fierberea sau încălzirea, inclusiv recipiente pentru alimente utilizate pentru meniuri de tip fast food sau alte meniuri gata pentru consum imediat, cu excepția recipientelor pentru băuturi, a farfuriilor, a pachetelor și foliilor din material flexibil care conțin produsele alimentare;
  • Recipiente pentru băuturi fabricate din polistiren expandat, inclusiv dopurile și capacele acestora;
  • Pahare pentru băuturi fabricate din polistiren expandat, inclusiv capacele acestora.

Cu toate astea, există și o serie de excepții de la regulă. Vorbim, în acest caz, de anumite produse din plastic folosite exclusiv în domeniul medical, după cum urmează: paie din plastic, bețișoare de urechi, agitatoare de băuturi sau bețișoare din plastic folosite în scop științific.

Schimbarea s-a putea produce în etape

Marea schimbare nu se va produce brusc, ci etapizat, după cum urmează: agenții economici vor fi obligați să reducă comercializarea acestor produse din plastic cu 5% până în 2023, cu 15% până în 2025 și cu 20% până în 2026. Normele vor intra în vigoare începând 2022.

În tot acest timp, etichetele produselor vor fi și ele schimbate. Pe acestea ar putea sta scrise avertismente despre impactul pe care respectivul produs îl are asupra mediului. Produsele vizate sunt: absorbantele, tampoanele, șervețelele umede, filtrele produselor din tutun, pahare pentru băuturi, etc.

Ordonanța poate fi consultată aici.

Citește și: Acţiune dificilă de coborâre a unui turist care s-a accidentat pe munte, în Prahova

Articolul precedentRareș Bogdan îi ține spatele lui Vîlceanu: „Nu suntem la Cine Știe Câștigă”
Articolul următorMinistrul Drulă propune ca CFR Călători să primească un ajutor de stat de peste 43 milioane de euro
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.