Renate Weber (captură video)

Rapoartele de activitate al Avocatului Poporului pe 2019 şi 2020 au fost respinse de Comisiile juridice reunite ale Parlamentului, relatează România TV.

Preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, deputatul USR PLUS Mihai Badea, a fost cel care a propus respingerea rapoartelor şi propunerea a fost adoptată cu unanimitatea celor prezenţi. De la vot au lipsit parlamentarii de la PSD şi AUR, care au părăsit şedinţa.

„Având în vedere faptul că această şedinţă a comisiilor comune a fost una care s-a întâmplat peste noapte, fără a avea timpul necesar pentru a analiza aceste rapoarte atât de complexe şi detaliate şi a ne face o imagine corectă asupra activităţii instituţiilor vizate a fi audiate astăzi, grupurile reunite ale PSD se retrag de la dezbateri şi de la acest simulacru de şedinţă comună, pentru că noi ştim care va fi rezultatul. Vreţi să schimbaţi Avocatul Poporului pentru că a avut dreptate de foarte multe ori, dreptate dată de Curtea Constituţională”, a declarat deputatul PSD Nicuşor Halici la începutul şedinţei.

Instituția Avocatul Poporului, cu multe lacune

La audiere, Avocatul Poporului, Renate Weber, a precizat că a preluat funcţia în luna iulie 2019, menţionând că la acea dată digitalizarea se afla la „nivelul anilor ’90”,  iar angajaţii nu aveau nici adresă de e-mail oficială, precum nici conectivitate la internet. „Lucrurile s-au schimbat foarte repede. În 2019, au avut 10.507 audienţe, 14.000 de petiţii, am răspuns la 10.000 de apeluri telefonice şi au fost 1.300 de sesizări din oficiu”, a spus Avocatul Poporului, potrivit sursei menționate.

Renate Weber a fost propunerea ALDE, cu susținerea PSD și, potrivit legii, Avocatul Poporului este numit în şedinţă comună a celor două Camere ale Parlamentului pentru un mandat de 5 ani, cu posibilitatea reînnoirii o singură dată.

Pe lista scurtă pentru această funcție se află Flavius Antoniu Baias de la Universitatea din Bucuresti – propunerea PNL, iar persoana avută în vedere de UDMR este tot un profesor universitar, respectiv Gyula Fabian de la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj.

Lista scurtă a persoanelor avute în vedere pentru funcția de Avocat al Poporului

Articolul precedentRelaxarea și rata de vaccinare în scădere
Articolul următorProiect de lege împotriva discriminării, depus de PAUR