Un proiect de lege ce prevede interzicerea oricărei forme de „manifestare sau măsură de excludere” din cauza vaccinării a fost depus de reprezentanții Partidului Alianța pentru Unirea Românilor (PAUR), a anunțat Claudiu Târziu, co-președintele formațiunii.

Potrivit lui Târziu, proiectul are ca principal scop egalitatea de șanse, dar prevede și o serie de contravenții în cazul în care populația va fi discriminată pe motiv de vaccinare.

Astfel, „este interzisă orice formă de manifestare sau măsură de excludere, segregare, restricție, limitare, deosebire, preferință sau tratament diferențiat, exercitate asupra unei persoane sau a unor categorii de persoane, avînd drept condiție de bază administrarea sau nu a oricărui vaccin, care, în condițiile prezentei legi, reprezintă discriminare pe motiv de vaccinare.”, este una dintre prevederile acestui proiect de lege.

Contravenții, dar și pedeapsă cu închisoarea

Senatorul Claudiu Târziu a mai precizat, în postarea de pe Facebook, că pe lângă amenzile usturătoare, cei care discriminează pe motiv de vaccinare, pot risca și pedepse cu închisoare.

„Contravențiile prevăzute în această lege se sancționează cu amendă de la 3000 lei la 30.000 lei, dacă discriminarea vizează o persoană, respectiv cu amendă de la 5000 lei la 100.000 lei, dacă discriminarea vizează o categorie sau un grup de persoane, dacă fapta respectivă nu constituie infracțiune”, se mai arată într-un alt articol al proiectului. Totodată, „emiterea unui act cu caracter normativ care încalcă prevederile articolului 2 este infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.”

PAUR, critic față de restricții

George Simion, copreședintele PAUR, a comentat în cadrul emisiunii Subiectiv (Antena 3) că avantajele prezentate de autorități pentru persoanele vaccinate sunt discriminatorii, mai mult, este de părere că doar reprezentanții PAUR au luat poziții critice față de unele măsuri restrictive. Uitând că cea mai vocală a fost totuși senatorul Diana Șoșoacă, ex PAUR, acum independent.

 „Acum observăm că se va încerca discriminarea pe criterii sanitare, adică cei care se vaccinează vor avea unele drepturi în plus, de acces la cinematograf, la teatru, pe stadioane, la nunți și botezuri față de cei care nu sunt vaccinați, deși s-a promis că vaccinarea nu va fi obligatorie”, a spus George Simion la Antena 3.

Totodată, Simion a precizat că PAUR nu se opune vaccinării, ci susține opțiunea liberă a populație de a decide și pentru o informare corectă cu privire la plusurile și minusurile vaccinării împotriva Covid.

Vaccinarea este în continuare facultativă

Recent, Raed Arafat a declarat că „vaccinarea rămâne obligatorie și extrem de necesară”, făcând totodată precizarea că „obligatorie pentru cine dorește, nu că luăm oamenii și îi obligăm, ci pentru a ieși către situația de normalitate, unde trebuie să ajungem la un procent semnificativ de persoane vaccinate”.

Reamintim de asemenea faptul că în privința accesului la diverse evenimente sau la restaurante nu este vorba de discriminare, pe motiv de vaccinare, populația putând să prezinte fie adeverința că s-a vaccinat, fie un test Covid negativ.

Arafat insistă pe vaccinare pentru revenirea la normalitate

Articolul precedentRapoartele de activitate ale Avocatului Poporului, respinse
Articolul următorKelemen Hunor spune că nu a fost niciodată grabă cu PNRR: „Până acum nu a fost depus oficial acest plan, nu era o chestie foarte urgentă”