Arafat insistă pe vaccinare pentru revenirea la normalitate

Relaxarea totală, posibilă când atingem 60%-70% din populație vaccinată

Șeful DSU, Raed Arafat a explicat, joi, la Antena 3, noile măsuri de relaxare, dar și ce implică revenirea la normalitate, cât mai aproape de ce trăiam înainte de pandemie. Potrivit secretarului de stat în MAI, unele măsuri de relaxare se vor lua „pas cu pas”, deși rata de infectare a scăzut foarte mult în ultima vreme, având toate județele cu o incidență de sub 1,5 cazuri la mia de locuitori, pandemia nu a trecut, mizând totodată pe campania de vaccinare, care este importantă pentru atingerea acestei ținte, de viață normală.  

„Când ne vom vaccina în procent de 60% – 70%, este posibil să ajungem aici. Insist, ca nimeni să nu se gândească că pandemia a trecut. Pandemia nu a trecut, suntem într-o situație bună, oricând poate să se schimbe, la toamnă, tocmai de aceea, vaccinare rămâne obligatorie și extrem de necesară. Cu cât avem un procent mai mare de persoane vaccinate, cu atât rămânem cât mai aproape de normalitatea în care să nu mai purtăm mască nici în spațiile închise și să nu ne mai uităm la apectele legate de distanțele fizice. Dar trebuie să mergem mai departe pe campania de vaccinare care este, la acest moment, cel mai important act care se întâmplă la combaterea pandemiei”, a declarat Raed Arafat, la Antena 3.

Totodată a ținut să precizeze acest termen de „obligatoriu”, care poate crea panică în rândul românilor, face referire doar la „ieșirea din pandemie”, vaccinarea rămânând în continuare facultativă. „Obligatorie pentru cine dorește, nu că luăm oamenii și îi obligăm, ci pentru a ieși către situația de normalitate, unde trebuie să ajungem la un procent semnificativ de persoane vaccinate”, a explicat Arafat.

Printre restricțiile care rămân în vigoare și în perioada următoare, Arafat le-a menționat pe cele cu privire la activitatea discotecilor și barurilor, care vor rămâne încă închise, „pentru că acolo este o interacțiune foarte intensă și poate că vor fi anumite condiții speciale pentru a relua activitatea la interior, măcar într-o primă etapă.”

Din 15 mai, fără mască în anumite condiții, iar circulația pe timp de noapte este permisă

Joi, președintele Klaus Iohannis a anunțat un calendar al relaxării restricțiilor, care cuprinde întreaga perioadă de vară. „Vom avea o relaxare pas cu pas, relaxările sunt condiționate de evoluția pandemiei și gradul de vaccinare”, a declarat Iohannis. Astfel, din data de 15 mai, se va renunța la obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice exterioare, cu câteva excepții: zonele aglomerate ca piețe, târguri sau stații de autobuz. Tot din acest weekend vor fi ridicate inclusiv restricțiile de noapte.

Klaus Iohannis face marele anunț: din 15 mai, masca în cui!

Articolul precedentProfil de politician: Ringo Dămureanu – Partidul Alianța pentru Unirea Românilor (PAUR)
Articolul următorPremierul Cîțu se declară mulțumit de miniștrii săi