Poliția Română - Foto digi24
Poliția Română - Foto digi24

Scandalul primelor de merit din Poliția Română este departe de a se fi stins. În timp ce polițiștii care se confruntă, zilnic, cu infracționalitatea sunt „săriți” din schemă, unii șefi încasează sporuri nejustificate.

Este și cazul comisarului șef Paul Gavriș, fost adjunct la Direcția Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR). Venit din județul Cluj, Paul Gavriș a fost protagonistul unei filmări în care, după o orgie bahică, se prăbușește, efectiv, peste masa unor clienți. În urma apariției acestor imagini, ofițerul s-a pus la dispoziția IGPR și a fost mutat la Poliția Transporturi. Mai exact la Secția Regională de Poliție Transporturi București (SRPT), acolo unde are funcția de șef de birou la Ordine Publică. Cu toate că a pătat imaginea Poliției Române prin comportamentul său, Paul Gavriș a fost beneficiarul unei prime de merit din partea șefilor de la Poliția Transporturi. Asta la doar la câteva luni de activitate în cadrul SRPT.

Așa cum a precizat Ziarul de Investigații, modul în care s-au acordat aceste premieri aruncă seriose semne de întrebare asupra șefilor care le propun și a celor care le acordă. În acest context, Corpul de control al Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) a fost sesizat în legătură cu modul în care unii șefi au primit recompense, în defavoarea polițiștilor care se confruntă, zilnic, cu infractorii dar și în legătură cu modul în care au avansat în funcții.

În plus, așa cum arată și Sindicatul Europol „șefii unor structuri din cadrul SRPT București sunt abonații de serviciu la sporul pentru lucrări de excepție și misiuni speciale”.

In conformitate cu dipozitiile IGPR procentele de acordare a acestor prime au fost de 40 % pentru funcțiile de comandă și de 60 % pentru funcțiile de execuție. Cu toate că printre funcțiile de execuție se află aproximativ 30 de șefi de post si aproximativ 6 șefi patrulă onor ofițerii cu funcții de comandă s-au strâns și s-au votat doar pe ei fără a da șansa si celorlalți agenți cu funcții de comandă amintiți mai sus să beneficieze de această primă.

Așa cum au dezvăluit, în exclusivitate pentru Ziarul de Investigații, surse din Poliția Română, șefi care pot primi acest spor sunt și acei șefi de patrulă sau de post, care muncesc, efectiv, pentru un climat de siguranță și de ordine publică. Din păcate, de multe ori, șefii premiați sunt cei de la vârful ierarhiei care nu merg pe teren, ci coordonează din birou activitatea polițistului. Fără să dea nas în nas cu infractorul, fără să fie în fruntea celor care merg pe teren.

Aceleași surse ne-au precizat că propunerile pentru „merite deosebite” sunt făcute de șefii de structuri și aprobate, ulterior, de conducerea IGPR.

De ce să schimbi un sistem care merge

În cazul SRPT, la conducere se află un „veșnic” împuternicit care îndeplinește, acum, funcția de adjunct, comisarul șef Alexandru Vulpe. Acesta a fost șeful SRPT și, după expirarea împuternicirii pe acel post, a deveni adjunct. Tot împuternicit. Pentru că SRPT nu mai are șef, adjunctul dictează.

„De “adjunctul” care a fost ” șeful” apoi iar “adjunctul” și tot așa, numit împuternicit prin matrapazlâcuri “de cadre” nu se mai poate zice nimic. De aceea nu se scot la concurs anumite posturi. Pentru a-și ține împuterniciții pe funcții. Directorul îl are pe unchi împuternicit la SRPT și îl gratulează de cate ori poate cu prime de excelență, grade înainte de termen, cu toate că are puțin mai mult de 6 luni in sistemul transporturilor. Dacă îl întrebi, nu știe nici zona de competență. Păcat de aceasta armă ce a ajuns de “fier vechi”.”, a transmis un polițist.

„Mai mult, împreună cu împuternicitul la comanda Biroului Investigații Criminale – inspector principal Petrache Cristian, întrucât nu are cine sa-i controleze, inventează în weekend tot felul de planuri de acțiune fără finalitate sau, fără ca situația operativă să o impună, simulează controale la subunități doar cu scopul de a-și rotunji veniturile care să le asigure o pensie de invidiat, știindu-se faptul că aceste zile sunt plătite dublu. Astfel, aproape lunar, ambii acumulează peste 20 până la 40 de ore suplimentare ce le aduc un supliment de 1000 – 2000 lei, pe lângă celebrul spor de excelență.”

Paul Gavriș

Despre Paul Gavriș, a relatat și a transmis imagini Ziar de Cluj, în vara anului 2021 . În imagini se observă cum ofițerul, fost șef al Serviciului Rutier Cluj și, apoi, numit director adjunct la Direcția Rutieră, consumă băuturi alcoolice, mimează un act sexual și, apoi, cade peste masa unor consumatori din clubul în care se afla.

Ulterior, comisarul șef a declarat că imaginile au fost difuzate de fosta sa soție cu care se afla în proces de divorț.

După ce a plecat de la Direcția Rutieră a fost împuternicit adjunct la Brigada Rutieră a Capitalei. Apoi, a fost numit la șefia Serviciului Ordine Publică al SRPT, loc în care a primit, de la șefi, sporul pentru lucrări de excepție și misiuni speciale.

Ca un paradox, după articolul apărut in Ziarul de Investigații, în urma unei ședințe fulger, comisarul șef Tomoiu a fost “ înlăturat” de la sporul de excelență, și fost proptit tot un șef–ofiter, iar cu sporul suprem de 50% a fost gratulat Paul Gavriș fără ca pe acea listă, măcar de obraz sa fie trecuți tălpașii sistemului dar care, din nefericire au și ei funcții de șef, șefii de post si șefii de patrulă.

Alte aspecte ce merită menționate cu privire la modul în care această structură este condusă cu girul necontenit al directorului adjunct DPT le veți putea citi în articolele viitoare.

Veți afla cum se fac avansările în funcții și țn gradele profesionale la SRPT București și alte aspecte ce țin, cel puțin de un control amplu al IGPR la nivelul acestei structuri.

VIADănilă Chirovici
SURSĂZiarul de Investigații
Articolul precedentGreva angajaților STB s-a încheiat. Viceprimarul general al Capitalei a anunțat că transportul public funcţionează la capacitate maximă
Articolul următorCe amenzi riscă furnizorii care nu recalculează facturile eronate sau care nu aplică prevederile legale