Sursa foto: DW

Zeci de țări din întreaga lume impun noi restricții, de Crăciun, din cauza noii variante Omicron, ce a fost descoperită în urmă cu o lună, în Africa de Sud. De la New York și până în Betleem, milioane de oameni își vor petrece sărbătorile de iarnă în umbra coronavirusului.

Cu toate acestea însă, oamenii au învățat să trăiască cu virusul ce a fost descoperit, în urmă cu doi ani, în Wuhan.

Spre exemplu, tradiționala slujbă de Crăciun de la Vatican va fi ținută de Papa Francisc la ora 19.30 în Bazilica Sfântul Petru, precedată de cea de-a opta binecuvântare Urbi et Orbi a Suveranului Pontif. În Olanda a fost instituită carantina, iar autoritățile spaniole au decis să reintroducă obligativitatea purtării măștii în exterior.

Sute de zboruri au fost anulate, în contextul în care varianta Omicron se extinde rapid în întreaga lume, iar spitalele duc lipsă de paturi libere.

Pandemia de COVID-19 și sărbătorile de iarnă

„La urma urmei, aceasta este învățătura lui Iisus Hristos, a cărui naștere o sărbătorim, că trebuie să ne iubim aproapele așa cum ne iubim pe noi înșine”, spune Boris Johnson, relatează The Guardian, îndemnând populația să se vaccineze.

Marea Britanie a înregistrat, în urmă cu două zile, peste 100 de mii de noi cazuri de infectare cu COVID-19. Cu toate acestea însă, autoritățile britanice nu au impus noi restricții.

Totodată, în Germania, nevaccinații nu vor mai avea voie să intre în restaurante, cinematografe și unele magazine. Mai mult, au fost anulate majoritatea târgurilor de Crăciun, chiar și pe cel de tradiție, din Dresda. Excepția este târgul din Dortmund care s-a deschis pentru public, dar cu respectarea distanțării.

Grecia a decis ca din 16 ianuarie, persoanele de peste 60 de ani care nu sunt vaccinate să plătească o amendă de 100 de euro. În Spania, regiunea Catalonia, autoritățile au impus mai multe restricții de circulație, iar Italia a decis să interzică toate evenimentele de Revelion, iar purtarea măștii devine obligatorie în spațiile deschise.

Relaxări în România, restricții dure în alte țări europene

În țara noastră, autoritățile au adoptat mai multe măsuri de relaxare de Crăciun. Astfel spus, atât astăzi, 24 decembrie, cât și de Revelion, localurile vor fi deschise toată noaptea, însă regula privind accesul persoanelor rămâne valabilă.

Mai exact, în restaurante vor avea acces doar persoanele vaccinate, cele trecute prin boală sau cele care prezintă un test negativ Covid. Mai mult, masca nu mai este obligatorie pe stradă, cu excepția zonelor aglomerate.

Magazinele și restaurantele au program prelungit, iar accesul în mall-uri este permis și persoanelor testate. De asemenea, în centrele şi parcurile comerciale este permis accesul şi pentru persoanele testate, la fel şi cazarea în unităţile turistice.

Spre deosebire de anul 2020, anul acesta vor fi permise și petreceri în aer liber în noaptea de Revelion. Reamintim că circulația între orele 23-05 a fost complet interzisă anul trecut, în afara cazurilor urgente.

Sfârșitul anului 2021 vine cu descoperirea unei noi tulpini a coronavirusului, iar zeci de națiuni se confruntă cu o creștere masivă a numărului de cazuri de COVID-19. Specialiștii sunt de părere că începutul anului va fi unul sub semnul noii variante Omicron, dar cu toate acestea, sfârșitul pandemiei este tot mai probabil.

Oamenii din întrega lume, pentru al doilea an consecutiv, vor petrece Crăciunul în umbra coronavirusului, dar cu toate acestea, speranța și încrederea că pandemia se apropie de final este tot mai mare, în contextul în care mai bine de jumătate din populația globului este vaccinată împotriva COVID-19.

CNSU a aprobat noi excepții de la măsura carantinei

Articolul precedentSe lucrează la o lege inutilă: Certificatul Verde, golit de conținut
Articolul următorSuedia a comandat cele mai rapide trenuri din istoria sa
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.