Sursa foto: Mediafax

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat, printr-o hotărâre, noi excepții de la măsura carantinei asupra celor care sosesc, în această perioadă, în țara noastră.

Astfel, conform HCNSU 116/2021, personalul navigant care debarcă de la bordul navelor de navigație interioară, care arborează pavilionul român, într-un port românesc, este exceptat de la carantină. Evident, cu condiţia asigurării de către angajatori a certificatului pentru lucrătorii din transportul internaţional şi a echipamentelor individuale de protecţie împotriva coronavirusului.

Relaxări în perioada de Sărbători

Totodată, potrivit hotărârii, în același regim intră conducătorii autovehiculelor cu capacitatea maximă mai mare de 2,4 tone care asigură transportul de marfă și sosesc din statele membre Uniunii Europene și ale Spațiului Economic European sau Confederația Elvețiană.

Mai mult, conducătorii autovehiculelor cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul șeferului, care asigură transport de persoane, sunt exceptați de la carantină dacă prezintă dovada vaccinării, testării sau trecerii prin boală. Evident, trebuie să sosească din Uniunea Europeană, Spațiului Economic European sau Confederația Elvețienă.

Reamintim că în urmă cu două săptămâni, CNSU a hotărât ca elevii sau studenții, cetățenii români sau cei cu domiciliu sau reședință în afara țării noastre care au de susținut examene nu mai intră în carantină.  De asemenea, angajații sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională sunt exceptați de la măsura carantinei.

Totodată, durata carantinării pentru persoanele vaccinate sau trecute prin  boală care sosesc în România din statele terțe fără test RT-PCR a fost redusă la 10 zile.

De asemenea, în periodele 24.12.2021-25.12.2021 și 31.12.2021 – 01.01.2022 sunt eliminate restricțiile referitoare la programul operatorilor economici de tipul restaurantelor și cafenenelor. A fost eliminată inderdicția de circulație a persoanelor pe timpul nopții, iar operatorii economici își pot desfășura activitatea între orele 05,00 -23,00.

Mai mult, a fost eliminată obligativitatea purtării măștii de protecție pentru toate spațiile deschise neaglomerate.

Din 20 decembrie, toate persoanele care intră în România trebuie să completeze un formular de localizare a pasagerilor (PLF), în caz contrar se pot da amenzi cu valori între 2 mii și 3 mii de lei.

CNSU: Noile măsuri de carantinare pentru persoanele care sosesc în România

Articolul precedentUn bărbat și-a aruncat în aer mașina Tesla
Articolul următorIncendiu la un mall din Arad
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.