RAJA: sfaturi utile pentru a reduce consumul de apă

Apa rămâne una dintre cele mai preţioase resurse naturale

Românii au mai multe soluții pentru a reduce consumul de apă, protejând, în același timp, și mediul înconjurător, dar și bugetul.

Un prim pas este renunțarea la apa îmbuteliată: pe lângă faptul că apa de la robinet este supusă unor teste de siguranță mai stricte decât apa îmbuteliată, este proaspătă și de 250 de ori mai ieftină.

În plus, apa îmbuteliată poate avea un conţinut scăzut de magneziu, carența acestui element putând provoca o gamă largă de simptome neplăcute, potrivit Descopera.ro.

Într-un comunicat, RAJA S.A. a venit cu o serie de sfaturi utile privind atât consumul, cât și economia apei.

  1. Ţine apa în frigider, astfel nu mai trebuie să o laşi să curgă prea mult pentru a veni mai rece;
  2. Cea mai mare cantitate de apă se consumă în baie; prin urmare, renunţă la băile lungi cu cada plină în favoarea duşurilor; este mai sănătos pentru organism și vei economisi apă și totodată bani;
  3. Verifică întreaga instalaţie pentru a depista posibilele pierderi de apă; dacă există pierderi pe reţeaua interioară vei plăti această apă irosită; înlocuirea componentelor poate fi mult mai ieftină decât banii daţi pe apa consumată.

În plus, românii sunt sfătuiți să utilizeaze un cap de duş care generează presiune, folosind mai puţină apă. În același timp, maşina de spălat ar trebui folosită doar atunci când cuva este plină.

Dacă tot vei folosi atâta apă, cel mai bine este să speli cât mai multe lucruri odată. A… şi nu uita: foloseşte mai puţin detergent! Vei reduce cantitatea de apă necesară clătirii.

Spălatul vaselor de mână consumă mai multă apă decât spălatul lor în maşină, dar utilizează mașina de spălat vase doar la capacitate maximă; dacă speli la mână folosește un recipient mai mare, nu direct jetul de apă.

Închide apa atunci când nu ai nevoie de ea! Chiar trebuie să lași apa să curgă în timp ce te speli pe dinţi ori când te săpuneşti pe mâini, pe corp sau pe cap? Sau de ce să laşi duşul să curgă 10 minute înainte să faci baie? Gesturile mici contează!”, se arată în ghid.

Poți reduce consumul de apă, în fiecare zi, urmând niște pași simpli

  • Nu spăla fructele și legumele sub jetul de apă, ci într-un bol sau un vas mai mare; astfel vei reduce cantitatea de apă consumată, iar apa rămasă poate fi folosită pentru a uda plantele;
  • Nu trage apa la toaletă de mai multe ori decât este nevoie şi nu arunca diverse lucruri în vasul de toaletă;
  • Când speli maşina, nu folosi furtunul! Umple o găleată cu apă şi foloseşte un burete;
  • Dacă locuieşti la casă, strânge apa de ploaie pentru a o folosi la spălatul maşinii sau în alte activităţi casnice.
Articolul precedentCum ajung spitalele din România să funcționeze din donații
Articolul următorGabriela Firea, aviz favorabil pentru Ministerul Familiei
Jurnalist full-time / Pesimist part-time