RAJA a semnat Contractul de lucrări: Apă de calitate pentru tot judeţul Constanţa

Contractul semnat are o valoare totală de 70.903.434,25 lei cu TVA și se va derula pe o perioadă de 23 luni

Potrivit comunicatului oferit de Biroul de Comunicare, a fost semnat contractul de lucrări care promite apă de calitate judeţului Constanţa.

Locuitorii din orașul Năvodari și din localitățile Lumina și Corbu, vor beneficia de modernizarea infrastructurii de apă potabilă și de canalizare datorită contractului de lucrări CL 6: “Conducte de aducțiune, conducte magistrale și conducte de refulare Lumina, Năvodari, Mamaia Sat și Corbu”.

Modernizarea face parte din Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în aria de operare a RAJA SA Constanța. Acesta este derulat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM), Axa Prioritară 3 – Dezvoltarea infrastructurii de mediu în condiţii de management eficient al resurselor, sprijinit financiar de Comisia Europeană.


Contractul de lucrări fost semnat astăzi, 20 octombrie 2021 la sediul central al RAJA SA

La eveniment au fost prezenţi Mihai Lupu – Președintele Consiliului Județean Constanța, Florin Chelaru – Primarul Orașului Năvodari, Dumitru Chiru – Primarul Comunei Lumina, Vasile Halici – Viceprimarul Comunei Corbu, Presură Aurel – Director General RAJA SA, dar și reprezentanți ai constructorilor.

Ca de fiecare dată, vreau să subliniez obiectivul Consiliului Județean Constanța, care este și acționarul majoritar, să aducem apă de calitate în tot județul. Apa nu are culoare politică, iar proiectele prin care toate localitățile vor beneficia de surse noi de alimentare cu apă sunt importante, de aceea vom susține necondiționat aceste lucrări”, a declarat Președintele CJC – Mihai Lupu.


Aurel Presură, Directorul General RAJA SA, a ţinut să facă publice mai multe informaţii referitoare la importanța asigurării unor surse alternative de alimentare cu apă a marilor orașe

Conform declaraţiilor oferite, la finalizarea acestui contract, orașul Năvodari va avea două surse de alimentare cu apă.

Pe lângă conducta de aducțiune de la Stația de tratare și pompare Palas, va fi edificată o nouă magistrală cu diametrul de 1.000 mm, ce va transporta apă potabilă de la sursele din zona stațiunii Mamaia. Astfel vom reuși ca în cazul apariției unor avarii majore pe una din conductele de aducțiune, orașul Năvodari sa aibă apă”, a declarat Aurel Presură.

Contractul semnat are o valoare totală de 70.903.434,25 lei cu TVA și se va derula pe o perioadă de 23 luni

Investiția își propune să îmbunătăţească infrastructura de apă potabilă și de canalizare în aceste zone aflate într-o continuă expansiune demografică. Practic, în urma finalizarii investiției, se va asigura necesarul de apă potabilă, inclusiv pentru dezvoltarea urbanistică viitoare a acestor localități.

Prezent la eveniment a fost şi Primarul Orașului Năvodari, Florin Chelaru care a declarat următoarele: “Mă bucur că ați înțeles necesitățile și ați susținut demararea acestor proiecte, atât de importante pentru orașul nostru, aflat într-o continuă dezvoltare. Noi, cei din administrația publică locală, vom da tot concursul ca aceste lucrări să se desfășoare conform graficelor și să fie de calitate, mai ales că vor fi executate și în perioada sezonului estival”.

Importanța asigurării necesarului de apă, având în vedere dezvoltarea zonei, a subliniat-o și Dumitru Chiru – primarul comunei Lumina: “Aceste investiții sunt binevenite în orice comunitate, mai ales în zonele care se dezvoltă rapid. Vom urmări evoluția lucrărilor, pentru a putea interveni cu promptitudine în cazul în care vor fi probleme și pentru a fi siguri că se respectă termenele, în special cele legate de aducerea străzilor la starea inițială”.

Lucrările, ce vor fi demarate în perioada imediat următoare, constau în extinderea și reabilitarea rețelei de aducțiune cu 6.487 m, iar magistralele din Lumina și Năvodari vor fi reabilitate pe o lungime de 11.833 metri. Pe parte de canalizare, populația va beneficia de conducte de refulare noi cu o lungime de 3.316 metri.


Contractul vizează investiții pe raza celor 6 județe din aria de operare și este structurat în cadrul a 50 de contracte de lucrări și 4 contracte de servicii

Obiectivele principale ale investiției sunt asigurarea continuității serviciilor furnizate, accesul la apă potabilă de calitate și reducerea riscurilor de poluare a mediului, atât pentru populația din zonă cât și pentru turiștii care cresc semnificativ numărul consumatorilor în sezonul estival.

Proiectul Regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din aria de operare a RAJA SA Constanța este cel mai reprezentativ program integrat din domeniul alimentării cu apă potabilă și al colectării/tratării apelor uzate aflat în implementare la nivel național. Până în prezent au fost atribuite 48 de contracte (44 de lucrări și 4 de servicii) cu o valoare totală de 1.571.194.876,38 lei fără TVA, iar 3 documentații sunt publicate pe platforma SICAP.

Articolul precedentAutobuz pe hidrogen, testat în mai multe orașe din România
Articolul următorMoise Guran: ”Suntem vinovați. Eu, tu și toți cei care i-au votat pe acești ticăloși”