Sursă foto: www.g4media.ro
Sursă foto: www.g4media.ro

La 24 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza era ales și domn al Munteniei după ce, la 5 ianuarie, fusese ales domn al Moldovei. E ceea ce numim Unirea Mică sau Unirea Principatelor Române.

163 de ani mai târziu, în 2022, românii par mai dezbinați ca niciodată. Din cauză de idei politice, pro/anti-vaccin, există/nu există pandemie, religie, situație generală.

Gradul de toleranță a ajuns infim. Dorința de dialog – inexistentă. Există acuze. Vinovați. Arătat cu degetul. Discurs al urii. Frondă inconștientă și degeaba.

24 ianuarie 2022 – Ziua Unirii la Iași

George Simion este murdărit cu cerneală. Un act pueril și nu tocmai dezirabil. Un dialog articulat ar fi fost de preferat.

Pe de altă parte, cu o zi în urmă, și George Simion a refuzat dialogul cu un băiat care nu a vrut să dea mâna cu el. Drept urmare, i-a articulat o cașpică peste creștet.

În același Botoșani, cameramanul lui George Simion îi articulează o palmă după ceafă unei femei. De ce? Degeaba.

Tot la Ziua Unirii, la Iași, se mai întâmplă ceva: primarul a interzis adunările publice pe motiv de pandemie. Asta nu-l oprește pe Simion, care se-ngrămădește printre persoanele din Piața Unirii. Bineînțeles, fără mască.

Am comis o ilegalitate astăzi, am făcut Hora Unirii, sunt mai mult de o mie de persoane în Piaţă, să ne trimită amenda. A trecut pandemia”, a declarat Simion.

Același George Simion care, atunci când alții, de la alte partide, încalcă legea, se face foc și pară și cere pedepsirea vinovaților.

Deci, când alții nu respectă legeaa, trebuie pedepsiți. El o încalcă în mod repetat și cu bună știință și, nici la el, nu văd mari repercusiuni.

A 5-a zi de grevă STB – fără conotații politice

Sau cel puțin așa afirmă liderul sindicatului transportatorilor din STB, Vasile Petrariu. Membru PSD și consilier general. Dar, spune el, își va da demisia din ambele ”funcții”, pentru a evita politizarea grevei.

Lucrul ăsta cred că trebuia să-l facă cu mult înainte de declanșarea grevei, pentru a nu ne îndoi nicidecum de buna sa credință.

Inutil să precizăm că parte dintre negocierile propuse de directorul STB au fost refuzate de sindicaliști. Ei vor, musai, demisia directorului Adrian Criț.

Pentru că el ar fi de vină pentru situația dezastruoasă în care se află STB. Că autobuzele sunt proaste. Că nu sunt condiții de lucru decente. Că de 3 ani nu le-au mai fost mărite salariile.

Acum 3 ani, înseamnă 2018-2019. Adrian Criț e director STB din mai 2021.

Ciudat cum, în ciuda faptului că erau aceleași salarii mici, aceleași autobuze și aceleași condiții de muncă, STB-ul nu a intrat în grevă acum 3 ani. Acum 2 ani. Sau, măcar la începutul lui 2021.

La fel de ciudat e că cer demisia directorului, de-abia după un audit intern care a scos la iveală diverse manevre. ”Supraconsumuri record de motorină în autobaze, furnizori „suspecți”, achiziții inutile de piese și facturi „umflate”, după cum relatează Buletin de București.

Un ÎPS căruia nu-i pasă decât de el

Da, e vorba, din nou, de ÎPS Teodosie.

În ciuda faptului că trebuia să stea în carantină până pe 29 ianuarie, pentru că a fost contact direct a unei persoane infectate cu Covid, ÎPS-ul a făcut ce știe mai bine. A ignorat legea. Și-a ținut o liturghie luni, 24 ianuarie.

Eu înțeleg că nu recunoaște altă autoritate decât Dumnezeu. Asta, chiar dacă Statul îi plătește salariul. Dar, din câte știu eu, până și Dumnezeu se împotrivește răului făcut cu bună-știință aproapelui tău.

Concluzie

Am luat doar fapte legate de azi, 24 ianuarie, Ziua Unirii.

Dacă e să ne uităm și mai în spate, dovezile că nu mai e demult unire, ci doar dezbinare, sunt mult, mult mai multe.

Gândiți-vă altfel: câte prietenii/relații n-ați stricat, în ultimul an, doar pentru că aveați păreri diametral opuse? Cât de dispus ați fi să-l luați la palme pe cel de lângă voi, doar pentru că are o opinie diferită? De câte ori n-ați ridicat vocea, doar pentru că ați rămas fără argumente?

Și-apoi gândiți-vă altfel: cei pentru care sunteți dispuși să stricați prietenii/relații nu dau doi bani pe voi. Le pasă doar de ei și de imaginea lor.

Ca să fie, din nou, Ziua Unirii, gândiți voi – pentru voi. Nu cum vă spun alții.

Și mai gândiți-vă la ceva: când o să vă fie greu, niciun politician/sindicalist/ÎPS n-o să fie lângă voi. S-ar putea să fie tot prietenii ăia, cu care v-ați certat, degeaba.

Articolul precedentIohannis, de Ziua Unirii: “Trăim vremuri marcate de numeroase provocări”
Articolul următorÎPS Teodosie a fost amendat de două ori în aceeași zi pentru că nu a stat în carantină
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.