După ce Roxana Pațurcă, membră PNL, fostă PSD, a fost demisă de ministrul Educației de la conducerea Inspectorului Școlar Călărași, pe motiv că a criticat proiectul de țară „România Educată”, Ziarul de Investigații a cerut oficialilor de la Educație să explice în câte cazuri s-a mai procedat similar. După două luni de zile, timp în care i-am tras de mânecă să respecte legea privind accesul la informațiile de interes public, Ministerul Educației a răspuns sec: nu avem informații în acest sens.
Iată ce declara Sorin Cîmpeanu(PNL) după demiterea Roxanei Pațurcă: „În momentul în care am aflat de afirmații denigratoare la adresa proiectului România educată, mi-am revizuit decizia”, a declarat Cîmpeanu, potrivit edupedu.ro. La vremea numirii în funcția de inspector școlar general, Roxana Pațurcă era membră PNL, deși cariera ei politică a început sub marca PSD.
De ce România e politizată înainte de a fi educată. Cifre uluitoare
La acest moment, în toate inspectoratele școlare din țară e agitație mare. Miercuri, 25 august, va expira mandatele directorilor din unitățile de învățământ preuniversitare. Până la acest moment, directorii școlilor au fost mandatați. În cel mai complicat caz, au depus un CV și o scrisoare de recomandare, explică Ana Maria Iliescu, o profesoară de limba română, intrigată de modul în care se fac numirile. Mai exact, directorii au fost la mână inspectorilor școlari generali. Un material al jurnaliștilor dela0.ro arată că, inspectorii școlari generali din țară sunt în proporție de 70% PNL.
Care e miza? Totul până la bani
În fapt, am putea crede că e discriminatoriu, dacă ne gândim că un director de școală e de la PNL , de la PSD, de la USRPLUS, UDMR etc. Realitatea arată că, miza numirii unui inspector, unui director de școală de la partidul dominant de la guvernare este pasul spre aprobarea unor lucrări de investiții. Iar asta se face simplu: prin votul consilierilor locali, membri în consiliile de administrație a școlilor, prin facilitarea accesului unor firme de partid care să facă aceste lucrări.
Călărașiul iar e fruntaș, dar NU la bune practici
Jurnaliștii de la site-ul local marinbadea.com au arătat cum politicul vine în sprijinul Educației.
Este vorba despre tatăl actualei inspectoare școlare generale, Raluca Caraion(PNL) . Este singurul dintre instructorii maiștri care a beneficiat de gradație de merit, semnată de fiica instalată în poziția de șef al ISJ Călărași. Gradația de merit este aferentă anului pandemic 2020, când elevii nu aveau acces nici măcar la teorie, dar la cursuri de condus tractorul.
Cazul Vrancea. Dosar penal pentru abuz în serviciu
Despre numirile dubioase făcute de inspectorii școlari din Vrancea au aflat și polițiștii. Recent, s-a deschis dosar penal pentru abuz în serviciu. Reclamația a venit de la un profesor de religie debutant. A rămas stupefiat după ce finul unui preot a ocupat postul, deși la titularizare a obținut o notă mult mai mică decât a sa.
Citește și Cât de săracă e „România Educată”
„ Eram următorul legal pe lista fără post, a intrat o colegă în concediu de creștere copil și aveam prioritate, ei au angajat un fin de preot cu nota 2 la titularizare și ma chemau pe mine la concurs în școală, să dau iar examen!
Anul acesta școlar, 2020 – 2021 , la examenul de titularizare de anul trecut am obținut nota 7. Și tot asa am rămas eu următorul pe lista legal, metodologic fără post și au apărut 12 ore la Dumitresti și 6 ore la Gura Calitei. Ei au angajat un candidat cu nota 5, nota luată anul trecut și un fiu de preot. Am fost în audiență la prefect mi-a promis că se rezolvă și nimic” , a explicat Daniel Belu, pentru Ziarul de Investigații.
Politizarea directorilor are girul lui Iohannis
Președintele României, Klaus Iohannis este cel care a politizat numirea directorilor. Sub pretextul că nu îndeplinește condițiile de consecvență, a trimis la reexaminare Legea care nu mai permitea numirea directorilor de către inspectorii școlari generali.
Iohannis este și inițiatorul proiectului „România Educată”.