Fostul premier Adrian Năstase consideră că PSD, partidul pe care l-a și condus în vremuri demult apuse, are o datorie față de cetățeni să pună umărul la formarea unui nou guvern, chiar cu riscul să fie considerat „blatist”.

Aceasta ar fi una dintre concluziile unui material scris de Năstase astăzi, dar și aceea că PSD este un „rău necesar” pentru Klaus Iohannis, care are nevoie de social democrați pentru a asigura stabilizarea țării.

Năstase explică și de ce soluția nu sunt anticipatele sau PSD la guvernare, însă în opinia acestuia social democrații nu pot să nu se implice, deoarece în țară ar putea urma un haos general. Motiv pentru care, avertizează Năstase, „problema noastră, a românilor, este aceea dacă vom căuta o soluție sau decidem să se aleagă praful de noi ca țară”.

Există chiar și comparații cu ce ar urma în lipsa unei implicări, cu orice costuri: fostul președinte al PSD consideră că țara stă încă o dată pe un butoi de pulbere și că există riscul unor „mișcări de stradă” similare mineriadelor.

Sunt prea multe crize de gestionat acum, din cauza lui Iohannis și a „guvernului său”.În condițiile haosului politic și ale dezastrului medical, PeeSeeDee ar putea să rămână spectator până la viitoarele alegeri, contând pe câștigarea acestora. Prețul ar fi însă uriaș. Pe lipsa de guvernare, cu împrumuturi tot mai mari pentru a petici bugetul, pe fond de sărăcie generalizată determinată de criza energetică și devalorizarea monedei, riscul unor mișcări de stradă violente ne-ar duce înapoi la anii ’90.

Putem să acceptăm un astfel de scenariu? Eu cred că nu. Îmi aduc aminte de eforturile de după mineriade pentru a reintra în normalitate dar și de consecințele acelor evenimente în plan intern și extern.

Sigur că Iohannis este de vină că s-a ajuns aici. Mulți ar vrea să-l pedepsească, suspendându-l. Ceea ce ar fi corect. Din păcate, pedepsindu-l pe el, ne pedepsim și pe noi. Prelungirea crizei politice riscă să ne ducă la un punct de no return. Și atunci?

Unii sugerau ca PSD să preia guvernarea. Ar fi fost o victorie a la Pyrrhus, deoarece toate celelalte partide ar fi făcut front comun într-o opoziție masivă în parlament. În mod categoric PNL, Aur si USR ar fi jucat pregătindu-se pentru alegeri.

Iohannis ar fi trebuit să citească ce am scris pe blog când afirmam că ar fi trebuit să fie fericit cu PSD în opoziție și că va înțelege diferența când vor intra în parlament AUR si USR.

Iată că acum trebuie să apeleze la PSD pentru a asigura stabilitatea în țară, știind că PSD nu va participa niciodată la o strategie care să ducă la destabilizarea țării. Va fi un sacrificiu pentru partid care va fi acuzat că face blat cu Iohannis. În realitate PSD „face blat” cu cetățenii României, într-un moment de grea cumpănă.

(…) Sigur, după învestirea guvernului Ciucă – pe care parlamentarii PSD probabil că o vor sprijini (într-un fel este și un fel de datorie morală pentru votul PNL la învestirea guvernului PSD/Năstase din 2000), în parlament viața va fi complicată pentru guvern, putându-se forma majorități ad-hoc. Totuși există o bună șansă ca unele proiecte ale PSD să poată fi asumate și de guvern.

Grea deci această dilema pentru partid – să prevaleze interesele partidului sau cele ale țării. Eu cred că foștii mei colegi vor ști să aleagă”.

Articolul precedentAUR critică introducerea certificatului verde în România: „Neconstituțională și inutilă”
Articolul următorCioloș: „O criză politică nu poate fi rezolvată decât politic”