Sursa: Facebook
Advertisement


Astăzi, Comisia Europeană a anunțat orașele finaliste pentru „premiile europene ale orașului verde”, iar Bistrița este singurul oraș din țara noastră care se află printre finaliste.

În total, trei orașe au fost preselectate ca finaliste pentru premiul „Green Leaf 2024” (Frunză Verde Europeană 2024), care recunoaște eforturile durabile ale orașelor mici (între 20.000 și 99.999 de locuitori) -alături de Bistrița și Elsinore (Danemarca) și Velenje (Slovenia).

Pe de altă parte, finaliste ale pentru premiul „Capitala europeană verde 2024” sunt Valencia (Spania) și Cagliari (Italia). Acest premiu recunoaște și recompensează eforturile locale de îmbunătățire a mediului, a economiei și a calității vieții în orașele cu peste 100.000 de locuitori. Premiul se acordă anual unui oraș care este deschizător de drumuri în ceea ce privește un stil de viață urban ecologic.

Orașele finaliste anunțate astăzi au fost alese pe baza a 12 indicatori de mediu pentru „Capitala verde”, respectiv a șase domenii tematice de mediu pentru premiile „Frunza verde”. În octombrie, acestea se vor prezenta juriului prezidat de Comisie, iar orașele câștigătoare vor fi anunțate la 27 octombrie 2022, în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor din „Capitala verde” a acestui an, Grenoble.

Într-un comunicat de presă se arată că ambele premii recunosc eforturile remarcabile pe care le depun orașele mari și mici pentru a îmbunătăți mediul de viață al locuitorilor lor, precum și angajamentul cu care acestea stimulează noi activități transformatoare.

Orașele se află în centrul luptei noastre împotriva crizelor legate de climă, poluare și biodiversitate. Este vorba despre combaterea poluării aerului, promovarea mobilității curate, reducerea consumului de energie în clădiri, ecologizarea spațiilor urbane și abordarea complet diferită a gestionării deșeurilor.

Îi arătați Europei calea de urmat și vă situați pe primele locuri în privința eforturilor depuse pentru a efectua schimbările sistemice și pe termen lung la care seface apelîn cadrul Pactului verde european”, a arătat comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius.

Advertisement
Articolul precedentO pepinieră silvică din Iași este irigată, în ciuda secetei extreme
Articolul următorUn curier a fost concediat după ce a postat un videoclip pe TikTok