Ilegalitățile flagrante comise în gestionarea depozitului de deșeuri din Hunedoara de către angajații Supercom SA, firma fostului senator PSD Ilie Ciuclea, au ajuns la momentul adevărului, agenția de protecția mediului trebuind să hotărască, fie stoparea abuzurilor prin suspendarea autorizației până la remedierea neregulilor, fie tăinuirea ilegalităților și aprobarea continuării administrării haotice a depozitului ecologic CMID Bârcea Mare, de lângă Deva. Pandemia a amânat luarea unei decizii, deoarece Legea 55/2020, de „combatere a efectelor pandemiei de Covid-19”, amâna până la încetarea „stării de alertă” orice măsură care ar afecta derularea serviciilor publice esențiale, cum este și salubrizarea. „Starea de alertă” a încetat și a venit momentul luării unei decizii.
Încetarea pandemiei de Covid a declanșat războiul lui Nistor și Ciuclea împotriva conducerii Agenției de Mediu Hunedoara
În ultimii doi ani, Agenția de Protecția Mediului (APM) Hunedoara a transmis mai multe notificări Consiliului Județean (CJ) Hunedoara, care e proprietarul depozitului ecologic CMID Bârcea Mare și titularul Autorizației de Mediu nr 2/2017, dar și firmei Supercom SA, căreia CJ Hunedoara i-a atribuit (fără licitație) administrarea depozitului în baza prevederilor autorizației. Prin aceste notificări, APM Hunedoara avertiza că nu poate aplica viza anuală pentru continuarea administrării depozitului de către Supercom dacă nu vor fi remediate neregulile constatate la depozit: lipsa instalațiilor de captare a biogazului, raportarea fictivă a tratării a 90.000-100.000 tone de deșeuri, blocarea preluării deșeurilor stocate pe platforma temporară de la Deva și inundarea cu levigat deversat de la CMID a unor terenuri din Deva și Simeria.
În loc să susțină stoparea acestor ilegalități, șeful CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor, i-a luat apărarea patronului Supercom SA, Ilie Ciuclea, declarând război directoarei executive a APM Hunedoara, Georgeta Barabaș, pe care o acuză că reprezintă interese obscure.
Laudele lui Ciuclea la adresa ministrului Tanczos Barna: „aveți o voință de fier”!
Cu câteva zile înainte de încetarea „stării de alertă”, patronul Supercom SA, Ilie Ciuclea, vicepreşedinte al Asociației pentru Managementul Deșeurilor, a apărut într-o dezbatere televizată, la care participa ministrul Mediului, Tanczos Barna. „Coincidența” era că la aceeași emisiune a fost invitat și Dan Stoian, directorul Agenției de Dezvoltare Intercomunitară „Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor” (ADI SIGD) Hunedoara, mâna dreaptă a șefului CJ Hunedoara.
De-a lungul întregii dezbateri, Ciuclea a concentrat asupra ministrului Tanczos Barna un tir de laude, de genul „domnul ministru știe”, domnul ministru face și drege.
„Pot să dezvălui că am ajuns de câteva ori în cabinetul domnului ministru și am fost impresionat de modul cum abordează lucrurile”, a fost una din lingușelile lui Ciuclea, urmată de alta, în care l-a lăudat pe Tanczos Barna pentru intransigența sa: „încă putem să reparăm niște lucruri, contez pe puterea dumneavoastră și am înțeles că aveți și o voință de fier”!
Dan Stoian, mâna dreaptă a șefului CJ Hunedoara: APM Hunedoara ne pune piedici, ne dă „bătăi de cap”!
Dacă Ciuclea a fost „setat” pe laudele adresate lui Tanczos Barna, principalul pion al șefului CJ Hunedoara, directorul ADI SIGD, Dan Stoian, s-a concentrat pe denigrarea subordonatei lui Tanczos Barna, directoarea APM Hunedoara, Georgeta Barabaș. Stoian l-a lăudat pe Ciuclea, care a adus la CMID Bârcea Mare un ciur rotativ pentru sortare, dar a atacat-o dur pe directoarea APM Hunedoara, care a întârziat autorizarea ciurului, dându-le „bătăi de cap”!
„Lucrurile să spunem că funcționează oarecum normal, dar sunt o grămadă de alte piedici pe care le întâlnim în operarea zilnică și în ce se întâmplă, care ne dau bătăi de cap.
După un an de funcționare, în condițiile în care tocmai autoritatea statului care ar trebui să reglementeze și să ne ajute, ne pune piedici, vorbesc de Agenția de Protecția Mediului Hunedoara, după un an de zile o să primim acum autorizare să folosim acest ciur”, a acuzat Dan Stoian.
Președintele ANPM, Lorand Fulop nu crede că ar trebui suspendată autorizația: „este posibil să existe o greșeală de calcul”!
Se pare că au dat roade și laudele lui Ciuclea pentru Tanczos Barna, dar și „bătăile de cap” invocate de Stoian, pentru că șeful ANPM, Lorand Arpad Fulop, a devenit reticent față de constatările specialiștilor de la APM Hunedoara.
Prin adresa nr 3.252/05.04.2022, APM Hunedoara îi prezenta șefului ANPM ilegalitățile constatate în 2020 și 2021 la Depozitul de la Bârcea Mare și îi cerea un punct de vedere cu privire la aplicarea sau nu a vizei anuale pentru Autorizația nr 2/2017. Prin adresa nr 1/1.788/13.04.2022, președintele ANPM, Lorand Fulop a răspuns APM Hunedoara că trebuie refăcute calculele:
„În evaluarea capacității de tratare și depozitare a CMID efectuată de APM Hunedoara este posibil să existe o greșeală de calcul. Vă rugăm ca în cadrul procedurii de aplicare a vizei anuale, să analizați calculele realizate la estimarea capacității de tratare și depozitare a CMID Bârcea Mare”, se spune în adresa semnată de șeful ANPM, Lorand Arpad Fulop.
Mesajul decriptat: calculele trebuie refăcute „în cadrul procedurii de aplicare a vizei anuale”
De fapt, șeful ANPM nu pare să aibă vreo dilemă. Nici măcar nu își pune problema că toate constatările APM și Gărzii de Mediu Hunedoara sunt adevărate și în acest caz aplicarea vizei anuale ar fi o ilegalitate flagrantă.
Lorand Fulop este convins că viza anuală trebuie aplicată și asta îi și sugerează directoarei executive a APM Hunedoara, Georgeta Viorica Barabaș, să dea curs procedurii de aplicare a vizei, cu eventuale verificări: „în cadrul procedurii de aplicare a vizei anuale” ar trebui „să analizați calculele”!?
De unde știe Lorand Fulop că s-a greșit la calcule?! Nu e vorba de calcule, ci de raportările Supercom SA, inclusiv la ANPM
Afirmația președintelui ANPM cu privire la erori de calcul este absurdă, pentru că nu este vorba de niciun calcul al cantităților de deșeuri tratate mecano-biologic de Supercom SA la CMID, cantitățile respective fiind raportate chiar de Supercom SA, nu numai la APM Hunedoara, ci și la ANPM, condusă Fulop.
Specialiștii agenției au descoperit raportările false prin coroborarea datelor din raportările Supercom SA la APM Hunedoara, în Sistemul Integrat de Mediu (SIM), dar și la ANPM. Din prelucrarea acestor date, rezultă că anual au fost tratate mecano-biologic 45.000-50.000 de tone de deșeuri, dar a fost raportată fictiv tratarea altor 90.000-100.000 de tone. De altfel, chiar reprezentanții Supercom au recunoscut public, într-o ședință de analiză, că Stația de tratate mecano-biologică de la CMID Bârcea Mare are o capacitate proiectată de 82.379 de tone/an, dar lucrează la jumătate din capacitate.
Din moment ce acele date au fost raportate oficial chiar de către Supercom SA și reprezentanții firmei au recunoscut public că lucrează la jumătate din capacitatea stației, despre ce calcule greșite vorbește președintele ANPM, Lorand Fulop?
„Curiozitea interesului”. Șeful CJ Hunedoara i-a declarat război șefei APM Hunedoara: „al cui interes îl reprezentanți”?
Principalul atac la adresa directoarei executive a APM Hunedoara a venit de la președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor, care, într-o adresă transmisă și președintelui ANPM Lorand Fulop, o acuză pe Georgeta Barabaș că reprezintă interese obscure.
„Am dori să ne comunicați dacă este posibil al cui interes îl reprezentanți dumneavoastră Doamnă Director Georgeta Barabaș, aceste acțiuni care nu sunt pentru interesul județului Hunedoara și în afara normelor legale. Se pare că prin tot ceea ce faceți ne îndreptați spre alte acțiuni ce nu ne aparțin și care ne stârnește curiozitatea interesului”, se spune în adresa semnată de Nistor.
Formulări de genul „al cui interes îl reprezentați?” și „stârnește curiozitatea interesului” exced limbajul comunicărilor oficiale între instituții, dar sugerează furia cu care președintele CJ Hunedoara se dezlănțuie împotriva șefei APM Hunedoara și a subordonaților săi, care nu fac altceva decât să respecte legea.
De ce ar fi deranjat un președinte CJ că în județul său funcționarii Agenției de Mediu își fac treaba, dezvăluind neregulile și cerând remedierea lor?
Reprezentanții Supercom susțin că au tratat „manual” zeci de mii de tone de deșeuri!?
Situația extrem de tensionată la care s-a ajuns între instituții importante din județ l-a determinat și pe prefectul Călin Petru Marian să încerce un armistițiu între CJ și APM Hunedoara. În aprilie, la Prefectura Hunedoara a avut loc o întâlnire cu toți reprezentanții instituțiilor implicate, ai APM Hunedoara și Gărzii de Mediu, CJ și ADI SIGD Hunedoara, Primăriei Deva și bineînțeles, ai Supercom SA.
Reprezentanții Supercom SA au susținut că există o eroare materială care poate fi îndreptată. Au recunoscut capacitatea Stația de Tratare Mecano-Biologică de la Bârcea Mare, de 82.379 tone/an, dar au suținut că „din contabilitate” rezultă că au fost procesate cantități de deșeuri cu mult mai mari. Întrebați cum au reușit această performanță, reprezentanții Supercom au explicat evaziv că acea cantitate, de zeci de mii de tone de deșeuri a fost „tratată manual”!
Cum poate fi tratată „manual” o cantitate de 90.000 de tone de deșeuri, dublă față de cantitatea tratată de Stație, de 45.000 de tone?!
Probabil că această afirmație a reprezentanților Supercom SA a fost preluată și de șeful ANPM, Lorand Fulop, care le-a cerut subordonaților săi din Hunedoara să analizeze calculele. Această afirmație, despre „tratarea manuală” a zeci de mii de tone de gunoaie nu apare în nicio adresă dintre instituții și o primă întrebare este cum a ajuns afirmația reprezentanților Supercom la șeful ANPM? O variantă ar fi că Lorand Fulop a aflat-o de la ministrul Tanczos Barna, care a aflat-o de la patronul Supercom, Ilie Ciuclea, care în emisiunea TV se lăuda „am ajuns de câteva ori în cabinetul domnului ministru”!
Altă întrebare ar fi de ce șeful ANPM, Lorand Fulop consideră că niște informații care apar în contabilitatea internă a unei firme sunt mai credibile decât cifrele raportate oficial de aceeași firmă la APM, ANPM și Sistemul Integrat de Mediu. De ce „tratarea manuală” a zecilor de mii de tone de tone de deșeuri nu apare în nicio adresă oficială, din 2019, 2020 sau 2021.
Ne mai permitem o întrebare: cum putem crede că angajații Supercom au tratat cu ajutorul Stației de tratare mecano-biologică 45.000 de tone de deșeuri, iar „manual” au tratat o cantitate dublă, de 90.000 – 100.000 de tone?
Dovada raportărilor false ale Supercom SA. Garda de Mediu Hunedoara a găsit în Celula 1 saci cu gunoi nesortat
Șeful CJ Hunedoara o acuză pe directoarea APM Hunedoara, Georgeta Barabaș că reprezintă interese obscure. Dar să vedem ce a constatat cealaltă instituție de mediu din județ, Garda de Mediu, la controalele la CMID Bârcea Mare.
Prin nota de constatare nr. 41/05.02.2019, Garda de Mediu Hunedoara avertiza Supercom SA că e necesar să ia măsuri pentru sortarea și tratarea deșeurilor pentru reducerea cantității de deșeuri depozitată. La un nou control, pe 11 decembrie 2019, comisarii Gărzii de Mediu consemnat în procesul verbal că angajații Supercom nu făceau sortarea deșeurilor, pentru că în Celula nr 1 erau peturi și pungi de plastic. La punctul 3 din procesul verbal, comisarii Gărzii de Mediu consemnau „existența pe depozitul conform a deșeurilor a ambalajelor de folie de polietilenă, precum și PET-uri”.
După câteva luni, în 2020, la un nou control al Gărzii de Mediu la CMID Bârcea Mare, comisarii constatau că angajații Supercom nici măcar nu desfăceau sacii cu deșeuri aduși de firmele care fac colectarea deșeurilor: „s-au constatat depozitări de saci de plastic cu conținut de deșeuri municipale amestecate, ambalaje de plastic întregi, deșeuri de PET-uri întregi”! Dacă angajații Supercom nici măcar nu deschid sacii cu deșeuri, cum fac „tratarea manuală”?
„Având în vedere presiunile exercitate asupra APM Hunedoara pentru tăinuirea situației la CMID vă rugăm să retrageți competența APM”
Să revenim la adresa nr 3.252/05.04.2022 a APM Hunedoara, prin care era solicitat președintelui ANPM, Lorand Arpad Fulop, un punct de vedere cu privire la aplicarea vizei anuale pentru Autorizația de Mediu nr 2/15.05. 2017, în baza căreia e administrat depozitul Bârcea Mare de către Supercom SA.
Pentru deblocarea situației, directoarea executivă a APM Hunedoara, Georgeta Barabaș, i-a solicitat președintelui ANPM retragerea competenței agenției de mediu, de aplicare a vizei pentru Autorizația nr 2/2017. Era o solicitare atipică, dar era singura cale de ieșire dintr-o situație fără precedent, în condițiile în care se făceau presiuni extrem de mari pentru ca neregulile constatate de specialiștii APM Hunedoara la CMID Bârcea Mare să fie tăinuite.
„Având în vedere presiunile exercitate asupra colectivului APM Hunedoara pentru tăinuirea situației la CMID Bârcea Mare – SMID Hunedoara, precum și afirmațiile tendențioase din adresa Consiliului Judetean Hunedoara nr. 6.177/01.04.2022 (transmisă spre știință ANPM), vă rugăm respectuos să retrageți delegarea de competență acordată APM Hunedoara, cu Decizia 26/05.01.2022, în vederea aplicării vizei anuale pentru AM/AIM, în concret pentru AIM 2/15.05.2017, titular inițial CJ Hunedoara, titular actual Supercom SA”, se spune în adresa semnată de șefa Serviciului de Autorizare – Avizare din cadrul agenției, Lucia Costinaș și directorul APM Hunedoara, Georgeta Barabaș.
Președintele ANPM: competența aplicării vizei nu poate fi preluată de altcineva
S-a ajuns la o situație absurdă. Directoarea executivă a APM Hunedoara nu le poate cere subordonaților să „uite” ilegalitățile constatate în 2019, 2020 și 2021, în activitatea Supercom la CMID Bârcea Mare și să aplice viza anuală și a solicitat președintelui ANPM retragerea competenței și preluarea atribuțiunilor de o altă instituție din sistem. Dar legea nu prevede transferul de competențe.
Președintele ANPM, Lorand Fulop, a declarat pentru presa din Hunedoara că „că aceste competențe nu pot fi preluate de altcineva, acest atribut al eliberării unor astfel de autorizații intră în stricta competență a agențiilor”, adăugând că situația de la Hunedoara va fi analizată în vederea luării unei decizii. Bla-bla!
Printre scenariile posibile, „câinii latră, caravana trece”!
S-a ajuns la o situție extrem de complicată, în care sunt posibile mai multe scenarii de rezolvare a situației. Cel mai simplu ar fi ca administratorul Supercom SA, Ilie Ciuclea, să accepte soluția prevăzută de lege, ca în termen de 90 de zile să remedieze toate ilegalitățile constatate de APM și Garda de Mediu Hunedoara și odată cu intrarea în legalitate să obțină viza anuală.
Dar, cum nu a făcut-o până acum, Ciuclea nu va accepta nici de acum înainte nici măcar ideea că au existat acele ilegalități, pentru că se bazează pe protecția oferită de puterea politică deținută de prietenii săi, președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor, șeful ADI SIGD Hunedoara, Dan Stoian?
Unul din scenariile posibile este ca situația de la Depozitul de la Bârcea Mare să rămână „sub tensiune”, o continuă confruntare între specialiștii de la APM și comisarii Gărzii de Mediu Hunedoara care vor respectarea legii și Supercom SA, care are de partea sa puterea locală, Laurențiu Nistor și Dan Stoian. CJ și ADI SGD vor continua să deconteze serviciile prestate la CMID Bârcea Mare, iar Supercom-ul lui Ciuclea își va încasa banii adunați din impozitele hunedorenilor. „Câinii latră, caravana trece!”.