Sursă foto: https://www.impact.ro/
Sursă foto: https://www.impact.ro/

Amenzile date pentru nerespectarea prevederilor referitoare la prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 au fost în număr de 1.112.

Asta, conform informării din 20 februarie a Grupului de Comunicare Strategică. Acesta mai menționa că e vorba de amenzi date în ultimele 24 de ore.

1.112 amenzi, în valoare de 287.652 de lei.

Amenda, în sine, e o măsură punitivă. Greșești, plătești. Încalci regulile, plătești. Nu respecți legea, plătești. Cam așa am învățat, încă de pe la grădiniță.

Și, totuși, amenzile astea cel mai probabil vor fi contestate

Iar instanțele vor da câștig de cauză celor care nu au respectat regulile. Nu e prima dată.

Banii din amenzi ar trebui să intre în bugetul de Stat. Dacă contravenienții au câștig de cauză, nu mai intră bani în buget. Ba chiar s-ar putea să și ieșim în pierdere, mai ales dacă se mai cer și daune morale.

Și atunci, dacă tot lumea nu respectă regulile, dar nu poate fi pedepsită, la ce să mai dăm amenzi?

Vorbesc serios. Hai să nu mai dăm nicio amendă, pentru nimic. Că oricum unele reguli sunt urmate doar pentru a nu te arde la buzunar. Hai să nu mai dăm nici amenzi, nu mai facem nici arestări, nu mai pedepsim nimic.

Desființăm și Poliția, și Jandarmeria, că rămân fără obiectul muncii și aruncăm cu banii în dreapta și-n stânga, că oricum nu mai are cine să ne controleze. Scoatem și ideea de tribunal, că dacă nu sunt infracțiuni, nu avem ce judeca, și facem fiecare după cum ne taie capul. Liberi și fără botniță!

Primul pas spre anarhie

E atât de simplu. Nici măcar nu mă miră. Cetățeanul de rând s-a săturat să vadă cum peștii mari fac diverse și scapă nepedepsiți. Ba un dosar pierdut, ba niște prejudicii imense, neplătite încă. Accidente, fraudă, lista e deschisă.

Îi vede și pe peștii puțin mai mici, dar nu la fel de mici ca el, cetățeanul de rând, nerespectând legea, în varii ocazii. Ba chiar incitând la nerespectarea ei.

Așa că se decide că ce? El e mai prost? Hai să facă la fel. Dacă-i mai dai și apă la moară cu anulând amenzile pe care și le-a câștigat pe drept, ghici ce se întâmplă?

Scade credibilitatea Justiției. Oricum nu era văzută cu cei mai buni ochi. Dar mai scade încă puțin. Și încă puțin. Până când, din nefericire, ajungem la scenariul de mai sus. Nu într-o lună. Nu într-un an. Dar nici prea târziu.

Cum se poate evita asta?

Simplu: prin conștientizare. Că sunt anumite lucruri pe care nu le faci din bun-simț, din moralitate, din dorința unei lumi mai bune. Nu pentru că ești amenințat cu amenda sau închisoarea.

Nu arunci chestii pe jos, doar pentru că nu e niciun polițist prin preajmă. Nu depășești viteza, doar pentru că nu e radar. Nu te urci la volan băut, doar pentru că știi tu mai bine. Nu faci petrecere în pandemie, doar pentru că ai impresia că nu există virus. Nu furi, doar pentru că poți. Nu dai în cap, doar pentru că vrei.

În momentul de față, nu știu exact, însă, care dintre cele două scenarii e mai fantezist.

Articolul precedentMunicipiul Ploiești, în pericol să rămână fără apă caldă de la 1 aprilie!
Articolul următorNumire scandaloasă la Ministerul Culturii. O liberală a ajuns secretar de stat fără nicio tangență cu activitatea culturală
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.