Percheziții DNA în Suceava și Constanța, într-un dosar privind campania de vaccinare

52 de locații din județelele Suceava și Constanța, printre acestea și instituții publice, sunt vizate de procurori

Peste 50 de percheziții au loc în județele Suceava și Constanța au loc, marți, într-un dosar privind constituirea unui grup infracțional organizat, corupție și fals, comise în contextul campaniei de vaccinare anti-Covid. Potrivit presei constănțene, un spital și un sanatoriu, sunt vizate de procurorii DNA.

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de constituire a unui grup infracţional organizat, corupţie şi fals, comise de către funcţionari publici în cursul anului 2021, în contextul campaniei de vaccinare anti-Covid”, anunţă DNA, într-un comunicat de presă.

Astfel, în cursul zilei de marţi, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, au loc percheziţii domiciliare în 52 locaţii, situate pe raza judeţelor Suceava şi Constanţa, din care două sunt sediile unor instituţii publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice şi sediile unor societăţi comerciale, mai precizează reprezentanţii DNA.

Potrivit Ziua de Constanța, surse judiciare au afirmat că cele două instituții din județul Constanța ar fi Spitalul Municipal Mangalia și Sanatoriul Balnear Mangalia. „Costurile unui certificat erau, spun aceleași surse informate, între 40 și 500 de euro pentru un certificat fals, în funcție de posibilitățile financiare are beneficiarului. De asemenea, până în prezent au fost identificate peste 500 de certificate”, scrie presa locală.

Aproape 100 de beneficiari de certificate verzi false, emise ca urmare a vaccinării „la chiuvetă” sunt vizați de  ancheta DNA Suceava, relatează Monitorul de Suceava. Rețeaua de la Suceava avea intermediari care racolau persoanele dornice de această metodă de obținere a certificatului fictiv.

Reaminim că cea mai mare rețea a fost descoperită în județul Bihor. Peste 2.000 de certificate de vaccinare ar fi fost falsificate în centrul deschis la Vama Petea (centru care funcționează din 28 mai), iar unii dintre beneficiarii acestor certificate au ajuns ulterior în spital din cauza Covid și au recunoscut că, de fapt, nu s-au vaccinat.

Persoane rămase fără certificatele verzi prin modificarea datelor informatice

Totodată, a existat și situația în care au fost modificate, fără drept, date informatice implementate în evidența persoanelor vaccinate,  rezultând astfel date ce nu ar corespunde adevărului, respectiv ar fi fost înlocuite datele persoanelor vaccinate impotriva Covid 19, cu ale unor persoane care nu au fost vaccinate în realitate, având ca scop obținerea frauduloasă a documentelor care să ateste vaccinarea, așa cum s-a întâmplat la un centru de vaccinare din Sectorul 2 din Capitală.

Asistentă medicală din cadrul DSP Satu Mare, reținută în dosarul vaccinărilor fictive anchetate de DNA Oradea

Articolul precedentCNCD obligat să se pronunțe în cazul lui ÎPS Teodosie
Articolul următorIohannis a ținut un moment de reculegere în memoria victimelor Revoluţiei din 1989