Foto: Digi24

Continuă să cadă „capete” în dosarul vaccinărilor fictive anchetate de Direcția Națională Anticorupție (DNA) Oradea, după primele rețineri făcute în urmă cu două săptămâni.

Ieri, procurorii au dispus reținerea unei asistente din cadrul Direcției de Sănătate Satu Mare, precum și a altor două persoane, acuzațiile fiind de complicitate la luare de mită, complicitate la fals intelectual și complicitate la fals informatic, toate în formă continuată.

Infracțiuni similare cu cele puse în sarcina suspecților de până acum, de altfel. Pe 17 noiembrie, DNA comunica oficial că Daniela Ioana Hoblea, asistentă medicală în cadrul Centrului de vaccinare Petea, județul Satu Mare, Marc Ilieș și Horea Buriceanu, ambii registratori în cadrul Centrului de vaccinare Petea, județul Satu Mare, sunt cercetați pentru luare de mită, fals intelectual și fals informatic, toate în formă continuată, în timp ce Voichița Camelia Sim, asistent medical în cadrul Direcției de Sănătate Bihor, dar și o persoană fără calitate specială sunt anchetați complicitate la luare de mită, complicitate la fals intelectual și complicitate la fals informatic, toate în formă continuată.

Acum, procurorii anticorupție anunță că în continuare se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane, detaliind care a fost implicarea ultimilor suspecți reținuți. Și, din ce se știe până acum, peste 3.500 de persoane ar fi fost ajutate, contra cost, să capete certificate de vaccinare anti-Covid la Centrul de vaccinare Petea, fără să fie în realitate imunizate:

Cei trei suspecți figurează între persoanele care ar fi intermediat legătura dintre asistentele medicale și registratorii din centrul de vaccinare Petea implicați în eliberarea certificatelor false de vaccinare și cei interesați de obținerea acelor certificate false.

Concret, cei trei ar fi procedat la identificarea unor persoane care doreau să obțină adeverințe de vaccinare fără a le fi administrată doza de vaccin, cerând și primind în schimb sume de bani (250 -300 euro). Banii le erau transmiși asistenților medicali din cadrul Centrului de vaccinare Petea implicați în activitățile infracționale descrise în comunicatul anterior, iar o parte li se „întorceau” drept recompensă pentru „serviciile” prestate.

Din probele administrate a reieșit că, în perioada 08 septembrie – 02 noiembrie 2021 (supusă analizei până în acest moment) la Centrul de vaccinare Petea figurează în Registrul Electronic Național de Vaccinare (RENV) un număr de 5.495 de persoane ca fiind vaccinate. Din analiza datelor au rezultat suspiciuni că peste 3.500 de persoane fie nu ar fi fost fizic în centrul de vaccinare, ori au fost, dar nu ar fi primit efectiv doza de vaccin”.

Articolul precedentLege susţinută de Ciucă: Armata va putea să recruteze tineri
Articolul următorCiolacu: „PSD este cel mai responsabil și mai stabil partid din România”