sursă foto: DNA

De la suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și fals în contextul campaniei de vaccinare anti-covid din județele Satu Mare și Bihor, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Oradea au indicii clare că mai multe persoane au încălcat legea și au facilitat eliberarea de certificate verzi false.

După perchezițiile de ieri, astăzi procurorii au anunțat că au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, a cinci suspecți. Printre aceștia, doi asistenți medicali, dar și doi registratori.

Potrivit DNA, la perchezițiile desfășurate în cursul zilei de 16 noiembrie au fost găsite sume de bani totalizând 127.000 de euro, 75.000 de lei și 1.000 de lire sterline, iar în continuare se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane. Ieri, au fost anunțate percheziții la un centru de vaccinare din localitatea Petea şi domiciliile mai multor persoane fizice, bănuiala fiind că peste 2.000 de certificate de vaccinare ar fi fost falsificate în acest centru, în condițiile în care unii dintre beneficiarii certificatelor emise aici au ajuns ulterior în spital din cauza Covid și au recunoscut că, de fapt, nu s-au vaccinat.

Oficial, suspecții reținuți sunt Daniela Ioana Hoblea, asistentă medicală în cadrul Centrului de vaccinare Petea, județul Satu Mare, Marc Ilieș și Horea Buriceanu, ambii registratori în cadrul Centrului de vaccinare Petea, județul Satu Mare, toți cercetați pentru luare de mită, fals intelectual și fals informatic, toate în formă continuată, Voichița Camelia Sim, asistent medical în cadrul Direcției de Sănătate Bihor, dar și o persoană fără calitate specială, pentru s complicitate la luare de mită, complicitate la fals intelectual și complicitate la fals informatic, toate în formă continuată.

În cursul anului 2021, suspecții Hoblea Daniela, asistentă medicală, Ilieș Marc și Buriceanu Horea, registratori medicali, ar fi pretins și primit, în mod repetat, sume de bani cuprinse între 250 și 300 euro, de la persoanele care doreau să obțină adeverințe de vaccinare și certificat digital european Covid, fără să le fi fost administrate efectiv dozele de vaccin.

Persoanele interesate ar fi apelat la suspecții menționați, de obicei prin intermediul unor persoane de încredere ale acestora din urmă. Între persoanele care ar fi intermediat legătura dintre cei patru suspecți din centrul de vaccinare Petea și cei interesați de obținerea certificatelor false ar fi fost Sim Voichița-Camelia, asistent medical la Direcția de Sănătate Bihor. În schimbul banilor, suspecții ar fi încărcat în Registrul Electronic Național de Vaccinare (RENV) datele persoanelor care în realitate nu primiseră doza de vaccin, fiindu-le apoi eliberată adeverința de vaccinare și, pe baza acesteia, certificatul digital european Covid.

Mijloacele de probă au relevat existența a două moduri de acțiune: Unul este acela în care persoana interesată s-ar fi prezentat efectiv la centrul de vaccinare, însă doza de vaccin nu îi era administrată efectiv, iar cel de-al doilea (mai frecvent utilizat) este acela în care persoana interesată nici nu se prezenta la centrul de vaccinare, primind doar adeverința de vaccinare în schimbul sumei de bani solicitate. În această a doua situație persoanele interesate comunicau persoanei intermediare, cu ajutorul unor aplicații telefonice ce permit transmiterea de fișiere media, poze ale actelor de identitate, acestea fiind retransmise suspecților Hoblea Daniela, Ilieș Marc și Buriceanu Horea, în vederea introducerii datelor în RENV și a generării adeverinței de vaccinare. Apoi, adeverințele de vaccinare erau remise persoanei intermediare care, la momentul predării acestora către persoanele interesate, încasa și sumele de bani cu titlu de mită.

Ulterior, intermediarii s-ar fi întâlnit periodic cu suspecții Hoblea Daniela, Ilieș Marc și Buriceanu Horea pentru remiterea sumelor de bani primite de la persoanele fals vaccinate. Cu această ocazie, o parte din suma de bani ar fi fost remisă persoanelor intermediare pentru „serviciile” lor. Astfel de adeverințe de vaccinare nu ar fi fost generate de suspecți decât în anumite ture în care restul personalului acceptau comportamentul acestora sau nu acordau atenție activității lor”, au dezvăluit procurorii anticorupție.

Articolul precedentKelemen Hunor spune că este nevoie urgentă de formarea unui guvern
Articolul următorOMS: Varianta Delta reprezintă 99% din cazurile de Covid-19 la nivel mondial