Foto: Armata Română
Foto: Armata Română

Nicolae Ciucă are în vedere o schimbare a legii privind serviciul militar, schimbare prin care Armata va putea să recruteze tineri.

Modificarea ar putea intra în programul de guvernare al Executivului care va fi condus de general.

Paradoxul din intenţia lui Ciucă: serviciu militar voluntar, dar plătit

Serviciul militar va fi efectuat pe bază de voluntariat. Cu toate acestea, tinerii care aleg o activitate militară ar putea să fie recompensaţi financiar pentru serviciile lor.

Dezvoltarea rezervei operaţionale a Armatei Române, cu accent pe rezerva voluntară şi serviciul militar în termen voluntar, precum şi a unui sistem naţional de pregătire şi instruire, elaborarea unei noi strategii, care să conecteze sistemul de forţe active cu grupul de rezervişti şi să asigure mobilizarea şi regenerarea forţelor în parametri optimi de cantitate, calitate şi viteză, o condiţie esenţială pentru realizarea acestui obiectiv reprezentând-o revizuirea cadrului legislativ.”, se arată în programul de guvernare.

Armata ar putea urma modelul german

Bundeswehr a suspendat serviciul militar obligatoriu în 2011. De atunci, în paralel cu personalul profesionist, se recurge la soluţia de voluntariat, perioada minimă a serviciului fiind de 7 luni.
În total, în prezent, Bundeswehr are 8.000 de astfel de militari în serviciu care primesc solde. Din ianuarie 2020 acestea au fost majorate de la 840 de euro plus unele beneficii în natură, la 1.500 de euro. Pentru misiuni în străinătate, un soldat voluntar german mai primeşte, lunar, un supliment de 305 euro, notează Adevărul.

Un alt model este Danemarca. Statul danez recrutează, anual, 10.000 de tineri, serviciul militar durând 12 luni.

Articolul precedentLIVE.Cabinetul Ciucă, primul test important. Votul de învestitură din Parlament
Articolul următorAsistentă medicală din cadrul DSP Satu Mare, reținută în dosarul vaccinărilor fictive anchetate de DNA Oradea
Jurnalist full-time / Pesimist part-time