CNCD obligat să se pronunțe în cazul lui ÎPS Teodosie

Potrivit acestuia, femeia nu poate avea un rol important în biserică din cauza condiției „slăbiciunilor sale”, pe care o consideră o păcătoasă.

Curtea de Apel Cluj obligă Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) să se pronunțe asupra declarației făcute de Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, potrivit căreia femeia nu poate avea un rol important în biserică din cauza condiției „slăbiciunilor sale”, pe care o consideră o păcătoasă.

Judecătorii clujeni au admis cererea formulată de Ioana Trana, avocată specializată pe drepturile omului, cu privire la afirmațiile lui ÎPS Teodosie,  și obligă CNCD să se pronunțe, relatează presa locală.

Admite în parte cererea formulată de reclamanta IST în contradictoriu cu CNCD şi PT AT. Obligă CNCD să soluţioneze în fond petiţia formulată de reclamanta IST. Cu drept de recurs în 15 zile de la comunicare. Cererea de recurs se va depune, sub sancțiunea anulării, la Curtea de Apel Cluj.

Se arată în minuta Curții de Apel Cluj

„Sunt una dintre multele femei din România care s-au considerat lezate de declarațiile făcute de IPS Teodosie Petrescu la adresa femeilor. M-am adresat Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării însă Consiliul nu a judecat în fond cererea mea, a considerat că în această situație doar Biserica Ortodoxă poate avea o opinie și doar BOR poate aplica sancțiuni. Cred în justiție și mai ales cred în egalitatea cetățenilor în fața legii așa că am atacat în justiție decizia CNCD de nesancționare a lui IPS Teodosie Petrescu”, a declarat avocata Ioana Trana pentru Cluj24.

Totodată aceasta susține că este inacceptabil „să definești femeia ca fiind o păcătoasă supusă slăbiciunilor, să dai curs acestei gândiri patriarhale care este de fapt cauza pentru violența domestică în România iar instituțiile statului să nu reacționeze și să se dezinvestească, refuzând să judece o astfel de faptă”, a mai spus Ioana Trana, adăugând că așteaptă reluarea de către CNCD a cercetărilor privind afirmațiile făcute de IPS Teodosie Petrescu la adresa femeilor.

ÎPS Teodosie și femeia păcătoasă

Întregul scandal a pornit de la o afirmație a Arhiepiscopului Tomisului, potrivit căreia femeia nu poate avea un rol important în biserică din cauza condiției „slăbiciunilor sale”, pe care o consideră o păcătoasă.

„Nu este discriminare, este vorba de statutul bărbatului şi al femeii. Sigur că nicio femeie nu poate fi preot şi atunci e discriminare? De ce? Pentru că aceasta este condiţia ei. Ea nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiţia slăbiciunilor sale. Cum să fie discriminare? Aceasta este femeia. Ea a început păcatul. Dacă nu păcătuia, nu ar fi născut în dureri”, a fost declarația controversată a lui ÎPS Teodosie.

După lansarea afirmațiilor, ÎPS Teodosie s-a apărat cu „litera Scripturii”, susținând că cei care s-au scandalizat nu cunosc Sfânta Scriptură.

„Eu doar am dat un răspuns la o întrebare, nu am spus din mintea mea, ci am citat precis, pentru că sunt specialist în Sfânta Scriptură și asta și predau la studenți. Dacă Sfânta Scriptură aduce discriminări, cei care au această părere, trebuie să-l dea pe Dumnezeu în judecată. Cei care au dat în judecată o să afle și ei cu ocazia asta ce conține Sfânta Scriptură, care conține cuvintele lui Dumnezeu”, a declarat ÎPS Teodosie, la Antena3. „Rolul femeii e copleșitor, eu prețuiesc femeia și ele pot să dea mărturie”, a mai spus Arhiepiscopul Tomisului.

ÎPS Teodosie argumentează de ce preferă mașinile de lux: ”N-am mașină personală”

Articolul precedentDan Barna, tutorial cu tăiatul porcului!
Articolul următorPercheziții DNA în Suceava și Constanța, într-un dosar privind campania de vaccinare