Foto: Facebook/Ludovic Orban
Foto: Facebook/Ludovic Orban

În urmă cu câteva zile a fost o bucurie de nedescris la vestea că Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care este susținută aderarea României în spațiul Schengen.

Însă dincolo de declarațiile de la acel moment, ex-liderul PNL Ludovic Orban, care acum face politică ca președinte la Forța Dreptei, atrage atenția că situația nu este tocmai roz.

E adevărat, nu este prima dată când România – sau mai bine spus actorii politici de pe scenă se întrec în comentarii, răspândind speranță. Nu mai departe de vara acestui an, într-o rezoluție votată la Congresul Partidului Popular European, se arată că țara noastră, alături de Croația și Bulgaria, îndeplinesc toate condițiile necesare pentru a putea face parte din spațiul Schengen.

De altfel, și în 2021 aceleași speranțe de aderare erau exprimate, pe atunci de Florin Cîțu, cel care era premier, care opina că „România este gata să intre în Schengen în 2011. A apărut această discuţie cu MCV-ul. Trebuie să corectăm această problemă anul acesta. Vom face tot ce este posibil să avem un raport favorabil al MCV, după aceea putem să discutăm despre Schengen”.

Or tocmai asupra acestui aspect atrage atenția și Orban, anume că MCV – Mecanismul de Cooperare și Verificare – este piatra care trage în jos țara noastră. Într-o postare pe Facebook, liderul Forța Dreptei punctează că, atât timp cât suntem sub lupa MCV, Schengen rămâne un vis.

Parlamentul din Țările de Jos a cerut guvernului „să facă investigații suplimentare privind supravegherea frontierelor de către România și Bulgaria, pe baza faptului că Țările de jos analizează cu strictețe și corectitudine funcționarea statului de drept și reducerea corupției și a criminalității organizate în ambele țări, iar până atunci să nu ia măsuri ireversibile”.

În traducere, în cazul în care Comisia Europeană decide încheierea Mecanismului de Cooperare și Verificare în privința României și dacă inspecțiile tehnice cu privire la siguranța frontierelor ies bine, Țările de Jos ar fi dispuse să voteze aderarea României la Schengen.

Mă îngrijorează alăturarea României de Bulgaria în rezoluție. Olandezii ar putea să nu voteze cu noi chiar și în cazul în care noi îndeplinim cerințele lor, dar Bulgaria nu.

Dar lucrul care mă îngrijorează cel mai mult este atitudinea și acțiunile guvernului, care pare că nu înțelege bine situația și se comportă de parcă nu ar dori integrarea noastră în Schengen.

S-au făcut că desființează Secția Specială, au votat legile justiției într-o formă care nu răspunde recomandărilor din MCV, mențin în guvern personaje care vulnerabilizează România, au pus între paranteze lupta anticorupție. Toate acestea nu fac decât să pună sub semnul întrebării șansa noastră de a ieși de sub Mecanismul de Cooperare și Verificare. Ori, chiar dacă la nivelul reglementărilor nu există nicio legătură între aderarea la Schengen și MCV, în realitate nu vom fi primiți în Schengen dacă nu vom scăpa de MCV”.

Articolul precedentDroguri vândute în școlile din Miercurea Ciuc
Articolul următorPreședintele ANPC crede în nevinovăția directorului Paul Anghel: „Nu mă dezic și nu o voi face!”