După zece ani de așteptări, țara noastră ar putea intra în Spațiul Schengen, zonă de circulație liberă în Europa, conformă cu Acordul de la Schengen.

Statele membre ale acestui spațiu au eliminat sau vor elimina controalele pentru persoane la frontierele dintre ele, astfel încât este (sau va fi) posibilă trecerea frontierei între oricare două asemenea state fără prezentare de acte de identitate și fără opriri pentru control.

Acordul de liberă circulație a fost semnat la 14 iunie 1985 în mica localitate luxemburgheză Schengen.

Primele state care l-au implementat au fost Belgia, Franța, Germania, Luxemburg, Portugalia, Spania și Țările de Jos, care și-au deschis între ele granițele la 26 martie 1995.

Spațiul Schengen: o speranță care depinde de raport favorabil al MCV

La acest moment, țara noastră nu se află în Schengen, iar Florin Cîţu a declarat că România era pregătită să intre în zonă încă din 2011. Cu toate acestea, anul 2021 ar putea produce mult dorita schimbare.

Florin Cîţu a fost întrebat, joi seară, la Digi 24, când va intra România în Schengen şi a declarat: ”Sper că anul acesta, sper”, informează News.ro.

România este gata să intre în Schengen în 2011. A apărut această discuţie cu MCV-ul. Trebuie să corectăm această problemă anul acesta. Vom face tot ce este posibil să avem un raport favorabil al MCV, după aceea putem să discutăm despre Schengen”, a declarat premierul.

Guvernul a adoptat proiectul de desființare a SIIJ

De asemenea, premierul a mai declarat că schimbările benefice pentru România depind și de desfiinţarea SIIJ, existând un raport favorabil în ceea ce priveşte MCV-ul. Astfel vor continua pentru a adera la zona Schengen chiar de anul acesta.

Dar repet, depinde de noi. Corectăm ce au stricat pesediştii în Justiţie cât mai repede şi apoi veţi vedea că ne îndreptăm foarte rapid spre zona Schengen”, a adăugat Florin Cîţu.

Ca o ultimă precizare, Cîțu a adăugat că nu este vorba de intrarea în Schengen doar pe cale aeriană, ci din toate punctele de vedere.

Foto

Articolul precedentE oficial! Ioan Niculae, pe lista persoanelor urmărite!
Articolul următorRareș Bogdan, din nou promisiuni: „Să dispară pilele neroade, indiferent de culoarea politică a angajatorului!”
Jurnalist full-time / Pesimist part-time